Menu

Kambodzsa atomerőművet tervez

Szorosabb lett Oroszország és Kambodzsa atom-együttműködése
Két atomenergetikai memorandumot is aláírt Oroszország és Kambodzsa, pontosabban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, az ázsiai állam részéről pedig a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa.

 

Az egyik dokumentum értelmében nukleáris energetikai információs központot hoznak létre Kambodzsában, a másik pedig az atom békés felhasználásának kérdéseivel foglalkozó közös munkacsoport megalakításáról rendelkezik. Az okmányokat Dmitrij Medvegyev orosz és Hun Sen kambodzsai kormányfő oroszországi tárgyalásainak keretében, a két politikus jelenlétében szentesítette Szergej Kirijenko Roszatom-vezér és Say Samal, a phnompeni kabinet környezetvédelmi minisztere, aki a fenntartható fejlődés tanácsát is vezeti.

Az atomenergetikai információs központ megalakítása különösen fontos lépés, hiszen segít elfogadtatni ezt a területet a délkelet-ázsiai királyság közvéleményével, megismertetni a lakosságot az atomágazat működési elveivel, a nemzeti atomenergetika fejlesztésének távlataival – áll a Roszatom külföldi képviseleteit működtető társaság, a Roszatom Nemzetközi Hálózat közleményében. A központ falai között kulturális és ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek majd különböző korosztályoknak, mindenekelőtt gyermekeknek, diákoknak és egyetemistáknak.

A közös munkacsoport létrehozásáról aláírt memorandum ugyancsak az együttműködés jövője szempontjából fontos. Ez a testület teszi ugyanis lehetővé, hogy a szakemberek rendszeresen találkozzanak és meghatározzák a közös programokat, megvitassák azok megvalósításának lehetőségeit.

A két ország atomenergetikai együttműködésének megindításáról tavaly novemberben Dmitrij Medvegyev kambodzsai látogatásán írtak alá memorandumot.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére