Menu

Szuperbiztonságos lesz az akkuyui erőmű

Szuperbiztonságos lesz az akkuyui erőmű
Törökország energiafelhasználásának 17 százalékát adja majd az akkuyui atomerőmű, amely a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beruházásában, orosz technológiával fog megépülni.

 

Ezt hangoztatta a múlt heti isztambuli nemzetközi atomenergetikai fórumon Fuad Ahundov, az építés szervezésére és az erőmű üzemeltetésére létrehozott Akkuyu Nuclear részvénytársaság vezérigazgatója. Szavai szerint a létesítmény, amelyben négy, egyenként 1200 megawattos, 3+ generációs reaktorblokk üzemel majd, évente 35 milliárd kilowattóra elektromos energiát fog termelni. Márpedig most Törökország egy év alatt 50 milliárd köbméter gázt importál, és ennek legnagyobb részét áram-előállításra használja. Vagyis a szakember számítása szerint az atomerőmű üzembe helyezésével az ankarai kormány évi hárommilliárd dollárt takaríthat meg.

Ráadásul az AESZ-2006 típusú, nyomottvizes (VVER) energiablokkokat, amilyeneket a Roszatom a paksi erőmű tervezett bővítéséhez is kínál, különlegesen megbízható, aktív és passzív elemekből álló biztonsági rendszerrel szerelik fel. Mint a külföldi marketinggel foglalkozó Roszatom-leányvállalat, a Rusatom Overseas alelnöke, Milko Kovacsev a világ több mint száz, egyebek közt amerikai, brit, dél-koreai, francia és japán vállalatának képviselőit vendégül látó fórumon elmondta, az építmény még azt is kibírja, ha rázuhan egy 400 tonnás repülőgép. De kiállja a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést, hűtése, hőelvezetése még az után is hosszú ideig működik, hogy leállt az erőmű energiaellátása – hangoztatta a volt bolgár energetikai miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az aktív zóna esetleges olvadása esetén egy alatta kialakított, különleges csapda fogja fel és hűti le a radioaktív olvadékot.

Az építkezés helyszínén, a Földközi-tenger partján lévő Mersin tartományban már elvégezték az előkészítő mérnöki munkákat, tavaly decemberben a török környezetvédelmi és városépítési minisztérium jóváhagyta a környezetvédelmi hatástanulmányt is, így hamarosan – az eredeti tervek szerint napokon belül – megkezdődhet a 20 milliárd dolláros beruházás. Az első reaktorblokk várhatóan 2019-ben, a negyedik pedig 2023-ban kezdi meg a működést.

Az akkuyui erőmű építéséről 2010 májusában állapodott meg Oroszország és Törökország. A létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik, vagyis a beruházást végző projekttársaság tulajdonában marad. Az Akkuyu Nuclear cégben a Roszatom vállalatai birtokolják a részvények túlnyomó többségét, de az arányok idővel változhatnak, hiszen a társaság papírjainak 49 százalékát befektetőknek adhatják el.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére