Menu

Támogatás a Fennovoimának

Fennovoima - Támogatás a Fennovoimának
Nemcsak marad az atomerőmű-építést tervező finn Fennovoima cégcsoportban, hanem még tulajdonhányadát is növeli az Outokumpu rozsdamentes acél-és öntvénytermékeket gyártó vállalat.

 

Az espooi társaságról korábban úgy hírlett, hogy nem kíván részt venni az erőmű-beruházásban, és akár el is hagyhatja a Fennovoimát. Ehelyett most az eddigi tíz százalékos részesedését 12 százalékra emelte, és ezzel a második legnagyobb tulajdonossá vált a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mögött, amely bejelentette, hogy marketingvállalatán, a Rusatom Overseasen keresztül átveszi a német E.On korábbi, 34 százalékos részvénycsomagját.

A Fennovoima, amely az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezi megépíteni a Hanhikivi-1 atomerőművet, tavaly áprilisban lépett kapcsolatba a Rusatom Overseas társasággal. Noha a finn vállalat februártól párhuzamosan tárgyalt a Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül. A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül tavaly novemberben 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra.

Tavaly az év végén már együttműködési megállapodást is kötöttek. Ennek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal az építtető Fennovoima részvényesévé válik, megegyeztek abban, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 erőmű orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagja arányában venné ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állná. Az elképzelések értelmében 2024-ben kezdi meg működését a reaktor. Tulajdonosai önköltségi áron, megawattonként legfeljebb 50 euróért jutnak majd hozzá az ott termelt áramhoz, amelyet egyebek közt a Nord Pool skandináv energiatőzsdén készülnek értékesíteni.

Finnországban jelenleg négy atomreaktor működik – kettő Loviisában, kettő pedig Olkiliuotóban. Ezek az ország energiatermelésének csaknem harmadát adják.

 

Fotó: yle.fi


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére