Menu

Támogatja a békés atomot az Emírségek lakossága

Támogatja a békés atomot az Emírségek lakossága
Az Egyesült Arab Emírségek lakosságának túlnyomó többsége egyetért az atomerőmű-építéssel.

 

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott kedvezően a nukleáris energetika fejlesztéséről, ami 13 százalékpontos növekedést jelent a 2013-ban mért 70 százalékhoz képest. A most épülő Barakah Atomerőmű támogatottsága is jelentős: a válaszadók 92 százaléka nevezte fontosnak a jövőben az ország villamosenergia-ellátásának negyedét biztosító létesítményt.

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy az arab olajmonarchia atomenergetikai társasága, az Enec által végzett aktív és rendszeres tájékoztató munka egyre sikeresebb – állapította meg Mohamed al-Hammadi, a cég vezérigazgatója.

Szavai szerint a számok arra utalnak, hogy „az Emírségek lakosai megértették, milyen jelentős szerepet játszik a békés atom az ország jövője szempontjából – egyrészt tiszta energiát biztosít, másrész értékes munkahelyeket teremt”.

A 24,3 milliárd dollárosra becsült Barakah Atomerőmű kivitelezésére 2009-ben az Enec a KEPCO dél-koreai atomipari óriásvállalattal alapított közös konzorciumot. Az egyenként 1400 megawattos, APR típusú blokkok közül az első építése 2012-ben kezdődött Abu Dzabi keleti részén, majd minden évben beindult egy újabb blokk felhúzása. Az első blokk átadását az idei évre tervezik, ez már 94 százalékban felépült, a négy egység együttes készültsége pedig 78 százalék fölött áll.

Az Egyesült Arab Emírségekkel, illetve a KEPCO-val a Roszatom is folytat együttműködést az arab országban zajló atomberuházás keretében: orosz állami atomenergetikai konszern uránszállítással, valamint ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal érdekelt a barakah-i projektben.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére