Menu

Támogatják az atomenergetikát az amerikaiak és az oroszok

Támogatják az atomenergetikát az amerikaiak és az oroszok
A lakosság jelentős többsége az Egyesült Államokban és Oroszországban is támogatja az atomenergetika fejlesztését – erre az eredményre jutottak a nemrég elvégzett közvélemény-kutatások.

 

Az USA-ban a megkérdezettek 68 százaléka ért egyet azzal, hogy az atomenergetika az ország energiatermelésének egyik forrása legyen – derül ki abból a teljes népességre kiterjedő felmérésből, amelyet az egyik vezető közvélemény-kutató társaság, a Bisconti Research folytatott le. Ez viszonylag nagy növekedést jelent az egy évvel korábbi, 63 százalékos adathoz képest. Hasonló mértékben, a tavalyi 74-ről 78 százalékra emelkedett azok száma, akik szerint a nukleáris energetika a következő években is fontos lesz az energiaellátás szempontjából, és mindössze 19 százalék nem ért egyet ezzel. A számok azt mutatják, hogy a békés atom – 71, illetve 76 százalékos támogatottsággal – Délen és Közép-Nyugaton a legnépszerűbb, ott, ahol öt új reaktorblokk is épül.

Oroszországban az emberek 70,6 százaléka tekinthető a nukleáris ágazat barátjának. Legalábbis a Levada közvélemény-kutató központ februári felmérésének eredményei szerint a megkérdezettek ekkora hányada véli úgy, hogy az atomnak szinten kell tartania vagy növelnie kell szerepét az energiamérlegben. A szakértők egyszersmind arra is rámutattak, hogy a nukleáris szektor támogatottsága 2012 óta folyamatosan nő az oroszok körében.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére