Menu

Tetszik a finn hatóságnak az új orosz blokk

Tetszik a finn hatóságnak az új orosz blokk – a Fennovoima egyharmada orosz kézben
A Roszatom finnországi leányvállalata 35,9 millió eurót fizetett idén a Fennovoima Oy 34 százalékos tulajdonrészéért – derül ki a Roszatom állami atomenergetikai konszern eszközeivel rendelkező Atomenergoprom Nyrt. idei féléves összevont (konszolidált) mérlegadataiból.

 

Az orosz technológiával épülő finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű beruházója, a Ruszatom Overseas Zrt. finn leányvállalata, a RAOS Voima Oy ily módon a Fennovoima Oy résztulajdonosává vált, amely áprilisban szerezte meg a részvények 34 százalékát az Atomenergoprom összevont mérlegadatai szerint. Az új finnországi atomerőmű építésének elkezdéséhez szükség van még a finn parlament elvi döntésére, amely várhatóan november végéig megszületik. Az előkészületek jegyében a finn nukleáris hatóság emberei szeptember elején a Szentpétervár mellett, Szosznovij Borban épülő Leningrád 2-es (LAESZ-2) atomerőmű telephelyén ismerkedtek az AESZ-2006-os típussal, amely egyébként a paksi új blokkok alapjául is szolgál.

A szentpétervári atomenergetikai tervezőintézet, a SzPbAEP főmérnöke által tavaly Budapesten is bemutatott reaktortípusról Janne Nevalainen, a STUK illetékese elmondta: azt egyfajta etalonként kezelik, amely teljes egészében megfelel a finn hatóság által támasztott legszigorúbb biztonsági követelményeknek. Ez különösen vonatkozik a passzív biztonsági rendszerekre, így a zónaolvadék-csapdára, amelyek kiegészítik a típus aktív biztonsági rendszereit. A STUK a világon az egyik legszigorúbb követelményeket támasztó nemzeti hatóság. A Pyhäjoki közelében megvalósuló erőmű 1200 MW-os teljesítményű lesz.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére