Menu

Tianwan: orosz fűtőanyaggal javulnak a mutatók

Tianwan: orosz fűtőanyaggal javulnak a mutatókHosszú, 18 hónapos üzemanyagciklusra állt át az idén februártól Kínában, Tianwan területén atomerőmű 1. számú energiablokkja, miután korszerűsített TVSZ-2M típusú fűtőanyag-kazettákat kezdett használni.

 

A váltásra a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleárisfűtőanyag-gyártó vállalata, a TVEL és a Csiangszui Atomenergetikai Társaság (JNPC) közötti szállítási szerződés teremtett lehetőséget. Ez az üzemanyagfajta a korábbiaknál kedvezőbb fogyasztói és üzemeltetési adatokkal is rendelkezik. Jobb mechanikai jellemzőinek és nagyobb urántartalmának köszönhetően hosszú üzemanyagciklus mellett is biztonságosan üzemeltethetőek vele a VVER-1000 típusú reaktorok – mondta Alekszandr Ugrjumov, a TVEL projektvezetője, aki hozzátette: így javulni fog a tianwani létesítmény rendelkezésre állási mutatója, vagyis működési hatékonysága is.

A TVSZ-2M-et, amelyet Oroszországban a balakovói és a rosztovi atomerőműben már eredményesen használnak, először 2011-ben próbálták ki a tianwani 1. blokkban, majd a sikeres kísérlet után a fűtőelem tavaly kapta meg a kínai atomfelügyelet használati engedélyét. Egy ugyancsak tavaly aláírt szerződés értelmében a most épülő 3. és 4. energiablokk az indulástól a TVSZ-2M új, módosított változatával üzemel majd, a 2. reaktor számára pedig az idei évtől – orosz technológiával és orosz alapanyagokból – már a jipini nukleáris fűtőanyag-üzemben készül majd ennek a fűtőanyagfajtának a korszerűsített változata.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére