Menu

Több reaktor épült tavaly

Több reaktor épült tavaly - Ezek szerint 2013-ban az egy évvel azelőtti héttel szemben tíz új nukleáris energiablokk építése kezdődött meg
Tavaly a korábbinál gyorsabban bővült a világ nukleáris energetikai potenciálja – derül ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség mellett működő Reaktorinformációs Rendszer (PRIS) adataiból.

 

Ezek szerint 2013-ban az egy évvel azelőtti héttel szemben tíz új nukleáris energiablokk építése kezdődött meg – egy Belaruszban (képünkön), egy az Egyesült Arab Emirátusokban, egy Dél-Koreában, három Kínában és négy az Egyesült Államokban. Míg tavalyelőtt egy, 2013-ban összesen négy energiablokkot kapcsoltak az elektromos hálózatra, közülük három Kínában egy pedig – az orosz közreműködéssel épült kudankulami létesítményben – Indiában lépett működésbe. Ugyanakkor tavaly négy reaktorblokkot állítottak le véglegesen – mindegyiket az USA-ban. Így ma a világban összesen 437 atomerőművi reaktor üzemel, 373,3 gigawattos összteljesítménnyel.

 

Amit a PRIS-ről tudni kell

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által több, mint négy évtizede koordinált „egysége” a Reaktorinformációs Rendszer (PRIS). A PRIS egy olyan átfogó adatbázist jelent, mely a világszerte megtalálható atomerőmüveket tartja számon, beleértve az épülő, felújítás alatt lévő, vagy éppen megszűntetés előtt áló létesítményeket is.

 

Fotó: seogan.ru

 

Kapcsolódó cikkek:

World Energy Outlook 2013 – Energetikai szerepcsere
Atomreaktor
Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ)
A tervezettnél gyorsabban épül a belorusz erőmű
Belarusz: van pénz az atomerőműre

Megindult az építkezés Belaruszban
Már készül a belorusz reaktor
Új reaktorok épülnek Dél-Koreában
Lemaradóban az Egyesült Államok
Új atomerőmű Kínában


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére