Menu

Tömeges kereset a fukusimai gyártók ellen

Tömeges kereset a fukusimai gyártók ellen
Mintegy 1400-an nyújtottak be keresetet a tokiói bíróságon azok ellen a társaságok ellen, amelyek részt vettek a 2011 májusában reaktorbalesetet elszenvedett fukusimai atomerőmű építésében. 

 

Úgy vélik ugyanis, hogy ezek a cégek nem tettek meg mindent a reaktorok biztonságáért. A per célja nem a kártérítés, hiszen fejenként mindössze száz jent, vagyis valamivel több mint 220 forintot követelnek a felperesek. Sokkal inkább fel akarják hívni a figyelmet a gyártók, az amerikai General Electric, valamint a japán Hitachi és a Toshiba felelősségére. Az érintett cégek ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy mindent elkövettek a negyven éven át zavartalanul működő energiablokkok biztonsága érdekében, a bajt pedig a földrengés és az azt követő szökőár okozta.

Tavaly 1650 Fukusima környéki lakos indított pert az erőművet üzemeltető cég, a Tepco és a japán kormány ellen azért, mert el kellett hagyniuk az otthonaikat. Keresetet nyújtott be több amerikai haditengerész is. Ők a Ronald Reagan repülőgéphordozó fedélzetén nyolcvan napon át segítettek a katasztróga sújtotta régióban a szerencsétlenség áldozatainak, és hazatérésük után közülük legalább hetvennél különböző, főleg onkológiai betegségeket fedeztek fel.

 

Fotó: minnpost.com

 

Kapcsolódó cikkek:

Az atomenergetika helyzete Fukusima után
A biztonság a legalapvetőbb – Fukusima tanulságai
Sokba kerül a fukusimai kármentesítés
Igen a fukusimai leszerelés tervére


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére