Menu

Tovább dolgozhat a kozloduji 5. blokk

Tovább dolgozhat a kozloduji 5. blokk - Atomenergia info

Újabb tíz évre meghosszabbították Bulgáriában a Kozloduji Atomerőmű 5. blokkjának üzemeltetési engedélyét.

 

Az erről szóló dokumentumot ünnepélyes keretek közt nyújtotta át a létesítmény igazgatójának a bolgár atomenergetikai felügyelet vezetője. Az engedély kiadását hosszas, 2012-től 2016-ig tartó munka előzte meg, amelynek célja a blokk biztonságosságának és megbízhatóságának erősítése, vagyis az üzemidő-hosszabbítás feltételeinek a megteremtése volt.

A feladatot két, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó vállalat, a Rusatom Service és Roszenergoatom, valamint az EDF francia energetikai társaság alkotta konzorcium végezte el, méghozzá olyan metodológia alapján, amely „biztosítja az Európai Unió tagországaiban elengedhetetlen magas színvonalat” – írta az AtomInfo.bg bolgár atomenergetikai honlap.

Orosz részről 15 szervezet képviseletében több mint 100 atomenergetikai szakember vett részt a munkálatokban, amelyek nyomán megállapították, hogy a jelenlegi karbantartási-javítási rend mellett még 30 évig üzemben maradhat a kozloduji 5. blokk.

Vagyis a létesítmény biztonsági korlátozások nélkül 2047-ig működhet.

A bolgár jogszabályok értelmében azonban legfeljebb 10 évre lehet meghosszabbítani az üzemidejét, így tíz, majd húsz év múlva újabb engedélyért folyamodhat. Jelenleg a 6. számú blokkon zajlanak az üzemidő-hosszabbítási munkálatok.

A Duna partján, Szófiától 200 kilométerre, északra lévő Kozloduji Atomerőmű az egyetlen ilyen létesítmény Bulgáriában. Az európai uniós csatlakozás feltételeként 2002-2006 között le kellett állítani az első négy, VVER-440 típusú reaktort, így ma csak az 5. és a 6. számú VVER-1000 típusú blokk üzemel. Ezeket 2005-2006-ban korszerűsítették. Az erőmű a Bulgáriában felhasznált villamos energia mintegy harmadát adja.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére