Menu

Továbbra is erős marad az urán iránti kereslet és a termelés is

Továbbra is erős marad az urán iránti kereslet és a termelés is
A jelenlegi tervek szerint a jövőben az uránigény várhatóan növekedni fog, annak ellenére, hogy a 2011-ben történt japán atomerőmű-baleset miatt a piaci árak csökkennek, valamint a villamosenergia-igény is alacsonyabbnak mutatkozik a globális gazdasági „krízis” eredményeként – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az OECD Nukleáris Energia Ügynökség által 2014 szeptemberében publikált jelentés.

 

Az „Uranium 2014: Resources, Production and Demand” című kiadvány (röviden Piros könyv) rámutat arra, hogy a világon a nukleáris alapú villamosenergia-termelés 2035-ig továbbra is növekedni fog legalább 7, de akár 82 százalékkal is. Ez a növekedési tendencia teljes mértékben összhangban van a NAÜ 2014. szeptemberi becslésével, amely szerint 2030-ig a világ atomenergia-ipara 8 és 88 százalék között növekedhet.

A tanulmány szerint az elmúlt években folyamatos az uránellátás, -kutatás és -termelés is. A 2012-ben kiadott előző jelentés óta közel 7 százalékkal növekedett az ismert források mennyisége. A kiadvány adatai alapján 2013-ban a világon gazdaságosan (<130 USD/kg U) kitermelhető urán mennyisége 5 902 500 tonna volt.

A térképen világosan látszik, hogy a legnagyobb forrással Ausztrália (29 %), Kazahsztán (12 %) és Oroszország (9 %) rendelkezik. A három országban található a gazdaságosan kitermelhető uránmennyiség 50 %-a. Ugyanakkor a kutatások szerint 260 USD/kg U kitermelési árig további készletek is rendelkezésre állnak, így e készletekkel számolva már közel 7,6 millió tonna urán áll rendelkezésre.

A jelenlegi ismert, gazdaságosan kitermelhető forrásnagyságot (5,9 millió tonna urán), nyitott üzemanyagciklust és éves, 66 000 tonna uránfelhasználást feltételezve közel 90 évre áll még rendelkezésre az urán. Zárt üzemanyagciklus esetén – több száz, gyorsreaktorokat tartalmazó rendszer esetén – több ezer évre növekedhet ez az időtartam.

A globális urántermelés 2010 és 2012 közötti növekedése ugyan kisebb sebességgel, de folytatódott az elmúlt években. A növekedés főleg a bányászat és az uránkutatás 23 százalékos növekedésével magyarázható, amely 2012-ben közel 2 milliárd dollár volt. Jelenleg 24 országban bányásznak uránt, amelyek közül 2012-ben a legnagyobbak, Kazahsztán (36 %), Kanada (15 %) és Ausztrália (12 %) adta a világtermelés 63 %-át. A 2011-2012 közötti közel kilencszázalékos növekedés főleg Kazahsztánnak köszönhető, hiszen egy év alatt közel tíz százalékkal növelte a termelését, de viszonylag jelentős termelési növekedés volt például Ukrajnában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is. 2012-ben az összes termelés közel 59 000 tonna urán volt.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy keresleti oldalról országonként más-más előrejelzés adható, hiszen a fukushimai atomerőmű-baleset következményeként egyes országok politikai alapú döntéssekkel felülvizsgálták a nukleáris alapú villamosenergia-termelésre vonatkozó jövőképüket. Ugyanakkor erős növekedés várható például Kínában, Indiában, Afrikában, Oroszországban is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére