Menu

Tudósítás a Belarusz Atomexpóról

Tudósítás a belarusz Atomexpóról
A magyar sajtó képviselőivel együtt az atomenergiainfo.hu munkatársa is részt vett a VII. alkalommal megrendezett Belarusz Atomexpón és ellátogatott az Asztravec mellett épülő atomerőműbe. Alább közöljük tudósítónk képes úti beszámolóját.

 

A VII. Belarusz Atomexpónak és fórumnak a Belexpo elnevezésű, az egykori budapesti vásárvárosra emlékeztető Belexpo épület kétszintes csarnoka adott otthont a minszki óváros tőszomszédságában. A megnyitó előtt találkoztunk Valerij Limarenkóval, az Oroszországban és a világ számos más részén atomerőműveket tervező és építő Nyizsnyij Novgorodi Atomenergoprojekt és az Atomsztrojexpo egyesítésével létrejött Roszatom-leányvállalat elnökével. A szakemberek és a magyar közvélemény számára is egyre ismertebb rövidítéssel a NIAEP-ASZE a paksi beruházás fővállalkozója, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. mint megrendelő orosz partnere. Valerij Igorjevics Limarenko a Roszatom egyik legbefolyásosabb vállalatának a vezetője.

Az interjú bevezetőjében Valerij Limarenko arról beszélt, mi a titka az orosz atomenergetikai ipar versenyképességének. Elmondása szerint, az eredmények, akárcsak az orosz világűrkutatás esetében is, egyrészt az elődök által elvégzett több évtizedes munkán alapszanak, másrészt a Roszatom, többi versenytársától eltérően, a külföldi beruházások során bevonja a helyi vállalatokat is. Magyarország esetében a munkák 40 százalékát magyar cégek végezhetik majd. Nagy előny az is, hogy a NIAEP rendelkezik egy olyan számítógépes műszaki katalógussal, amely a potenciális beszállítók berendezéseit tartalmazza. A követelményeknek megfelelő berendezést 3D formátumban egyszerűen be tudja emelni a tervező mérnök. Egy másik orosz know-how, a francia Dassault-tal közösen fejlesztett úgynevezett Multi-D tervezési rendszer segítségével az atomerőmű kivitelezési folyamata jól szervezhető és naprakészen nyomon követhető. Ennek jelentőségét érzékelteti, hogy több tízezer munkafolyamatot kell elvégezni, illetve hasonló nagyságrendet képviselő technológhiai berendezést kell készre szerelni, illetve beépíteni az atomerőmű-építés során. További lényeges versenyelőny, hogy a Pakson is építendő AESZ-2006-os típusterv alapján készülő erőművek VVER-1200-as nyomottvizes blokkjai szériatermékek lesznek, mire elkezdődik 2018-ban Pakson az építkezés.

 

Tudósítás a belarusz Atomexpóról

 

Negyven százalékos magyar beszállítói arány Pakson

 

Ez azt jelenti, hogy blokkról blokkra csökkenthető az építés ideje és költsége is. Ezen a minszki beszélgetésen hangzott el először, hogy az első VVER-1200-as blokk a Novovoronyezs 2-es erőműben idén decemberben kezdi meg a próbaüzemet, miután szeptemberben berakják az első adag fűtőelemet. Őt követi a többi: a Leningrád 2-es kiépítés 1-es blokk, a Belarusz atomerőmű és a finn Hanhikivi-1-es, amelyek szintén Paks II. referencia erőművei lesznek. A Leningrád 2-es kiépítés 1-es blokkjához a Roszatom magyarországi leányvállalata, a Ganz EEG Kft. is szállított berendezést. A fűtőanyag-kazetta átrakógép alapvető részegységeit, a sínpályát, a hidat és a kocsit is a Ganz gyártotta, ezek az elemek a Fukusima utáni szigorúbb követelményeket is teljesítik. Valerij Limarenko elmondta, hogy Paks II.-höz többek között hőcserélőket, armatúrát és más berendezéseket is szállíthatnak magyar cégek. A reaktort, illetve a primer köri berendezéseket, a fő keringető szivattyút, a gőzfejlesztőket, a térfogatkompenzátort a Roszatom vállalatai gyártják, illetve a szerelési munkákat is ők végzik. A turbinát nyílt tendereztetést követően vezető európai gyártók, az Alstom vagy a Siemens szállíthatja, de van olyan orosz cég is, például az Alstom és az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingjának vegyesvállalata is, amely tud olyan, úgynevezett lassú járású, vagy más szóval félfordulatú turbinát gyártani, amilyet a magyar megrendelő szeretne Paksra. A paksi tenderezés hosszú folyamat lesz: heti rendszerességgel írják majd ki a tervezési, gyártói, szerelői és szolgáltatói munkák tendereit. Az építési munkálatok több mint kétharmadát eleve magyar vállalatok végezhetik el. Valerij Limarenko nagyon jó véleménnyel van a magyar szakemberekről, akiknek hatalmas tapasztalatuk van az orosz típusú paksi blokkok üzemeltetésében – ahogy fogalmazott – egy műszaki nyelven beszélnek a magyar és az orosz atomenergetikai szakemberek.

 

Tudósítás a belarusz Atomexpóról

 

A minszki Atomexpo megnyitóján érthetően már a Belarusz Atomerőműről esett a legtöbb szó. Az ország észak-nyugati részén, Asztravec mellett épülő létesítményben két, egyenként 1200 megawattos reaktor működik majd, olyan, amilyet a paksi bővítéshez Magyarországnak is kínált a Roszatom. Ez a berendezés a 3+ nemzedékhez tartozik. Az első blokkot 2018 novemberében, a másodikat pedig 2020 júliusában tervezik átadni. Arról, hogy Magyarországhoz hasonlóan Belaruszban is fontos szerepet játszik majd az ellátásbiztonságban az atomenergetika, Mihail Mihagyuk belarusz energetikai miniszterhelyettes beszélt. Az asztraveci erőmű teljes egészében kiváltja az energiaimportot. A több mint 60 százalékos csökkenés után – még tavaly is jelentős, 1,4 milliárd kilowattórát meghaladó volt ugyanis a behozatal Oroszországból. Az elmúlt években tekintélyes, bő 1,8 gigawattnyi áramtermelő kapacitást építettek ki, főleg gázüzemű erőműveket, és a régiek leállítására készülnek – fejtette ki a miniszterhelyettes, aki hangoztatta: az atomerőmű-építési munkálatok az előzetes menetrendnek megfelelően folynak. A belorusz kormány helyettes vezetője, Vlagyimir Szemasko pedig arról számolt be, hogy az orosz rubel jelentős árfolyamesése miatt a tervezett 10 milliárd dollárnál kevesebbe kerülhet majd Minszknek az ország első atomerőműve. A munkálatokra ugyanis dollárhitelt kaptak Oroszországtól, a szerződést viszont rubelben kötötték meg. Összesen 8 milliárd dollárba kerülhet a két blokk, a belarusz beszállítói arány 30 százalékos lehet, viszont az építési munkák túlnyomó részét, csaknem nyolcvan százalékát, belarusz cégek végzik el.

Az atomenergetikai cégek, köztük a Roszatom, a TVEL fűtőanyaggyártó vállalat, valamint a belarusz atomerőmű beszállítói standjainak megnyitása után nyílt meg a Minszki Atomenergetikai Tájékoztató Központ, amely interaktív multimédiás tartalommal, vetítőteremmel és az iskolásoknak szóló játékokkal próbálja közelebb hozni a lakossághoz az atomenergetikát. Egy makett a zónalovadék-fogó működését szemlélteti, míg egy számláló a mindenütt jelen lévő radioaktív sugárzást szemlélteti és megméri a látogatók által kibocsátott sugárzást.

Az egyik demonstrációs eszköz képernyőjét kézbe véve a látogatók megnézhetik, hogyan fog kinézni az épülő asztraveci erőmű belseje. A sajtóút résztvevői számára a virtuális körséta mellett lehetőség nyílt arra, hogy a valóságban is megnézzék, milyen lesz az atomerőmű Asztravecben. A Minszktől másfélszáz kilométerre, a litván határ mellett található, 1485-ben alapított 8 ezer lakosú városkára több mint 70 lehetséges helyszín közül esett a választás, miután a végső döntés előtt végzett talajmechanika vizsgálatokon elbukott a versenyben maradt, az orosz határhoz közelebb eső három település.

 

Szemmel láthatóan jó szervezetten zajlik a munka, amit már a városban is tapasztalunk.

 

Korszerű lakótelep nőtt ki a földből, iskolával, óvodával, miután az építkezésen dolgozó orosz, belorusz és ukrán mérnökök a családjukat is magukkal hozták. Az építők (családjuk nélkül) kéthetes váltásokban dolgoznak, ilyenkor négyen laknak egy két-három szobás lakásban. Az erőmű üzembe helyezése után az ingatlanokat a helyiek olcsón megvásárolhatják, illetve az üzemeltetők kapják majd meg szolgálati lakásként. Azt tervezik, hogy a település lélekszáma a két blokk átadása után eléri majd a 20-25 ezret. Az erőműhöz közeledve feltűnik az 1-es blokk hűtőtornya, amely 167 méteres magasság negyedénél tart, de a terv szerint év végére eléri a teljes magasságát. Szemmel láthatóan jól áll a reaktorépület, a reaktort majdan körbevevő kettős betonfalú hengeres konténment építése is. A 70,2 méter magas építménnyel idén 44,6 méterig kell eljutniuk a kivitelezőknek. A vaslemez szegmensíveket a karnyi vastag betonvasat tartalmazó armatúrával és a feszített szerkezet kialakításához használt csőalagutakkal a helyszínen hengerítik, illetve szerelik össze. Maga az erőmű területe egy 1 x 1 kilométeres négyzet alakú földdarab, amelyhez egy hasonló nagyságú előregyártó bázis csatlakozik csarnokokkal, illetve egy raktárterülettel. A részegységek gyártása és szerelése mellett a beszállítók által már legyártott és helyszínre juttatott alkatrészeket tárolják. Már megérkezett a Atomenergomas vállalata, a Zio Podolszk által gyártott zónaolvadék csapda, amelyet a reaktortartály alá építenek majd be. Az Atomenergomas-leányvállalata, az AEM Tyehnologii szállítja a gőzfejlesztőt, a szenpétervári CKBM a főkeringető szivattyút, míg a Ganz EEG Kft. nagy teljesítményű szivattyúkat gyárt az asztraveci erőműnek. Összesen 8 nagy teljesítményű BPC-1800-as keringetőszivattyú készül Budapesten. A gyártási folyamat részeként a Ganz EEG Kft. budapesti gyárában található vízgéplabor mérőkörén a megrendelő képviselőinek jelenlétében április végén elvégezték a szivattyúk 1:4,5 arányú kicsinyített modelljén a kontrollméréseket, amelyek igazolták, hogy a szivattyúk megfelelnek a tervben előírt paramétereknek. A hegesztett csigaházas, előperdítővel ellátott keringető szivattyúk jelentős teljesítménnyel bírnak. Emelőmagasságuk 36,5 méter és másodpercenként 12 köbméter vizet szállítanak. Ennek megfelelően tekintélyes a motorjuk teljesítménye is: 5,5 MW. Ezen kívül a Ganz EEG Kft. a belarusz erőmű számára gyárt mintegy 90 különböző teljesítményű 2-es, 3-as és 4-es biztonsági fokozatú, nemesacélból készülő szivattyút, amelyek bóros víz szállítására is alkalmasak.

 

Tudósítás a belarusz Atomexpóról

 

Körbejárva a majdani erőművet már látható a 2-es blokk hűtőtornyának lábazata, „kinőtt” a földből a 2-es blokk reaktorépülete is, illetve elkészültek a hűtőmedencék. A munkák előrehaladtával Asztravecben a tavalyi 3250-es építő-szerelő létszám idén felugrik 6100-ra. Anatolij Bondar, a belarusz atomerőmű főmérnöke szerint a látható változások mellett gőzerővel folyik a szakemberképzés is, hogy minden készen álljon a tervezett 2018-as és 2020-as indulásra. Erre minden esély meg is van, ugyanis a Belarusz 1-es blokkon a terv szerinti ütemezésben haladnak a munkák, a 2-es blokkon pedig némi előnyük is van az építőknek.

 

 

 

Valerij Igorjevics Limarenko

A gazdaságtudományok doktora. 1960. október 19-én született Harkovban. 1983-ban végzett a Harkovi Repülőműszaki Főiskolán a folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművek szakon. 1983-ban első munkahelye az orosz atomenergetikai ipar vezető háttérintézménye, a szarovi – a szovjet időkben – Arzamasz-16 –  Kísérleti Fizikai Tudományos Intézete volt, ahol tervező mérnökként kezdte pályafutását. Négyéves Komszomol-megbízatás után 1988-tól, a szarovi intézetben 1996-ig csoportvezető, kutatómérnök, gazdasági vezető, a városi képviselőtestület tagja. 1996-2001 – a szarovi városi képviselőtestület, a helyi duma első elnökhelyettese. 2001-2003 – Nyizsnij Novgorod megye építőiparáért felelős vezetője. 2007 NIAEP Nyrt., (tavaly ősz óta Rt.) vezérigazgatója. 2011-től az Atomsztrojexport Zrt. megbízott elnöke. 2012-től a NIAEP-ASZE egyesített vállalat elnöke.

Tudósítás a belarusz Atomexpóról

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére