Menu

Új erőmű épül az USA-ban

Új erőmű épül az USA-ban
Harmincévnyi szünet után ismét atomerőművet építhetnek az Egyesült Államokban – legalábbis a kormányzat 6,5 milliárd dolláros hitelt adott az erőmű céljaira.

 

A Reuters jelentése szerint négy éven át tartó egyeztetések eredményeként született megegyezés a Southern energetikai társasággal, amely más cégekkel és a georgiai helyhatósággal is osztozik a pénzen. A beruházással a tervek szerint a georgiai Vogtle erőművet (az erőmű képünkön látható) bővítenék két új energiablokkal. Ezek előreláthatóan 2017-2018-ban kezdenék el a működést.

A Financial Times brit üzleti napilap ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA-ban a közeljövőben több atomerőművet zárhatnak be, mint amennyit építenek. Az olcsó palagáz megjelenése ugyanis jó néhányat gazdaságtalanná tett. De korántsem mindegyiket – derül ki az amerikai Atomenergia Intézet adataiból. Ezek szerint 2012-ben az USA 61 atomerőművében átlagosan 44 dollárba került egy megawattóra villanyáram előállítása, míg az új gázerőművekben magasabb, 47 dollár volt ez az összeg. A nukleáris létesítményekben azonban nagyon nagy skálán mozognak a költségek: van olyan erőmű, ahol 28 dollár, de olyan is, ahol 62 dollár volt az egy megawattórára jutó átlagkiadás 2010-2012 között.

 

Fotó: wikipedia

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gubancok az amerikai Westinghouse projektben
Folytatja az együttműködést Washington és Moszkva


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére