Menu

Új kínai nukleáris Regionális Központ

Új kínai nukleáris Regionális Központ
A Roszatom orosz atomenergetikai konszern április elején bejelentette, hogy 2015 közepén Regionális Központ megnyitását tervezi Kínában.

 

A létesítendő Központ alapvető célja a Roszatom pozíciójának erősítése a kínai piacon, valamint a további orosz-kínai nukleáris és nem nukleáris együttműködési lehetőségek vizsgálata.

A Roszatom már jelenleg is működtet regionális irodákat Csehországban, Franciaországban, Szingapúrban, Dél-Afrikában és Ukrajnában is. A tervekben további irodák nyitása szerepel a Közel-Keleten, Ázsiában és Amerikában is, hiszen a vállalatcsoport a külföldi partnerei számára a megbízhatóságot, a magas szintű nukleáris biztonságot, valamint a versenyképességet szimbolizálja.

Kína a jövőbeli nukleáris kapacitások tekintetében nagyon ambiciózus tervekkel rendelkezik. Jelenleg is 23 új blokkot építenek közel 22 800 megawatt beépített teljesítménnyel. A jövőben pedig még több új nukleáris blokkot fognak építeni, annak érdekében, hogy a jelenlegi beépített közel 23 GW nukleáris kapacitást 2030-ra 150 GW-ra, 2050-re pedig közel 200 GW-ra tudják emelni. Ehhez azonban további 180 új reaktor építésére lesz szükség.

Az orosz VVER technológiával épült kínai Tianwan 1-2 nukleáris blokk már 2007 óta üzemel, hozzátéve azt is, hogy ezekbe a blokkokba építettek be először „olvadékcsapdát”, amely még biztonságosabbá teszi a blokkokat. Jelenleg is két orosz VVER-1000 típusú blokk épül az ütemezésnek megfelelően a Tianwan telephelyen, amelyek az előzetes tervek szerint 2016-ban, illetve 2017-ben kezdhetik meg a kereskedelmi üzemüket. A jövőben pedig további orosz technológiájú, különböző típusú blokkok is épülhetnek Kínában.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére