Menu

Új reaktorok épülnek Dél-Koreában

Új reaktorok épülnek Dél-KoreábanA dél-koreai kormány jóváhagyta a Shin Kori atomerőművi reaktorok bővítésének tervét. A határozat értelmében a létesítmény 5. és 6. reaktorblokkjának építése az idei év szeptemberében kezdődik, és a reaktorok 2020 decemberében készülnek el. 

 

A szöuli kereskedelmi, ipari és energetikai minisztérium közlése szerint a két, egyenként 1400 megawattos egység kialakítása 7,1 milliárd dollárba fog kerülni. A beruházást mind a helyhatóságok, mind a nagy erőműveket üzemeltető KHNP társaság támogatja, és a végleges döntés előtt még közmeghallgatásokat is tartottak. A Shin Kori atomerőmű (képünkön látható) első két, egyenként 1000 megawattos, nyomottvizes reaktorát 2011 februárjában és 2012 júliusában adták át. A 3. és 4. blokk építése már a záró szakaszánál tart – ezekben APR-1400 típusú reaktorok működnek majd.

Szöulnak jelenleg 23 atomreaktora van, de 2035-re további tízzel akarják növelni a számukat. Öt energiablokk már épül, és a Shin Kori most bejelentett egységei mellett más telephelyeken három másik kialakítását is tervezik. Ugyanis Dél-Koreában a nukleáris szektor ma az ország energiatermelő képességének 19 százalékát adja (a gyakorlatban megtermelt energiában ennél nagyobb a részesedése), ám az elképzelések szerint 2035-ig 29 százalékra kell emelni ezt az arányt.

Ez már valamelyest visszafogott terv, öt évvel ezelőtt ugyanis még 41 százalékos atomrészesedést irányoztak elő. A csökkentéssel – a nuclear.ru orosz szakmai hírportál által még tavaly decemberben idézett indoklás szerint – el akarják kerülni a „túlzott növekedést” vagy a „váratlan összeomlást”. Más források viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy egy munkacsoport tavaly ősszel azt javasolta, ne hagyatkozzon 22-29 százaléknál nagyobb mértékben az atomra az ország energiamérlege. Az óvatosságot az is indokolja, hogy főleg a fukusimai baleset miatt csökkent a közvélemény bizalma a nukleáris energia iránt. Súlyos botrányt kavart ugyanis, hogy három atomerőművi energiablokkot is le kellett állítani, mert hamisnak bizonyult több, a berendezésbe beépített ellenőrzőkábel minőségi tanúsítványa.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére