Menu

Újabb késés az Olkiluoto-3 építésében

Az Olkiluoto-3 az ország áramigényének mintegy tizedét lesz képes biztosítani.
Tovább csúszik Finnországban az Olkiluoto-3 atomerőműi blokk amúgy is sokéves késésben lévő átadása.

 

A legfrissebb bejelentés szerint a 2018 decembere helyett csak 2019 májusában kezdi meg kereskedelmi célú villamosenergia-termelést a 3 millió háztartás áramellátására képes, 1600 MW villamos teljesítményű blokk. „Csalódottak vagyunk az újabb késedelem miatt. Jelentős mennyiségű munkát kell még elvégezni” – idézte a megrendelő társaság, a helsinki székhelyű Teollisuuden Voima Oyj (TVO) alelnökét, Jouni Silvennoinent a Blooomberg amerikai gazdasági hírügynökség beszámolója. A kivitelező konzorciumot vezető francia állami atomenergetikai társaság, az Areva szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a beállításokhoz van szükség további időre.

A meleg bejáratás (azaz a reaktor összes rendszerének komplex ellenőrzése) az idén decemberben kezdődhet, a fűtőanyagot 2018 augusztusában készülnek behelyezni az aktív zónába, majd decemberben kapcsolják rá a blokkot a finn villamosenergia-hálózatra, a kereskedelmi indítás pedig 2019 májusában várható – ismertette a legújabb menetrendet a Reuters hírügynökség jelentése.

Az Areva és a német Siemens konzorciuma már 2005-ben kezdte meg az új generációs, akkor még a világ legnagyobbjaként beharangozott, francia technológiájú, EPR-1600 típusú blokk építését. Eredetileg 2009-re tervezték az átadását, ám újabb és újabb csúszások következtek, miközben a kezdetben még 3 milliárd euróra becsült költségek 8 milliárd fölé nőttek. Az érintett cégek közben pereskedni kezdtek egymással: a TVO 2,6 milliárd eurót követel a kivitelező konzorciumtól, amely viszont 3,6 milliárdos válaszkeresetet nyújtott be. A nemzetközi kereskedelmi választott bíróság végső döntése a jövő év elején várható.

Finnország tavaly áramszükségletének negyedét importból szerezte be, a Bloomberg adatai szerint az északi regionális átlagnál 21 százalékkal magasabb áron.

Az Olkiluoto-3 az ország áramigényének mintegy tizedét lesz képes biztosítani.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére