Menu

Újabb lépés a fúziós energia megvalósításának hosszú útján

Újabb lépés a fúziós energia megvalósításának hosszú útjánA franciaországi Cadarache-ban épülő ITER fúziós berendezés építése újabb fázisba érkezett 2014. november 4-én, amikor bejelentették, hogy befejeződött 2010 augusztusában elkezdett a tokamak komplexum alapozása.

 

A 2010. augusztus és 2014. augusztus között 17 méter mély gödröt készítettek, talajszintű alapot és a támfalakat hoztak létre, beépítettek 493 db szeizmikus tartóoszlopot és rezgéscsillapítót, valamint beöntötték az alaplemezt.

A következő években az alapra közel 400 000 tonna épületet és berendezést építenek majd fel, ebből csak az ITER tokamak berendezés közel 23 000 tonnát fog képviselni.

Az ITER fúziós berendezéssel kívánja bizonyítani a fúziós energiatermelés létjogosultságát, megvalósíthatóságát technológiai és tudományos szempontból. Ha megépül a tokamak, akkor ez lesz a világ legnagyobb fúziós kísérleti berendezése.

Az ITER fúziós berendezés nemzetközi együttműködés keretében épül. Az Európai Unió fedezi az építési költségek 45 százalékát, míg a többi hat résztvevő (Oroszország, India, Kína, Japán, Dél-Korea és az USA) egyenlő arányban osztozik a maradék beruházási költség 55 százalékán. Jelenleg a fúziós projekt teljes beruházási költségét 15 milliárd euróra becsülik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

25. ITER Konferencia – Szentpétervár
Az ITER és a jövő energiaforrása a téma a Néva partján
Drága és még késik is
World Energy Outlook 2013 – Energetikai szerepcsere


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére