Menu

Újabb orosz „vízmelegítő” fizikai indítása vette kezdetét

Rosztovi Atomerőmű - Újabb orosz „vízmelegítő” fizikai indítása - Atomenergia info
2017. december 6-án helyi idő szerint 19 óra 53 perckor a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkjának reaktorába sikeresen behelyezték az első nukleáris fűtőelem-kazettákat, ezzel kezdetét vette a VVER-1000 típusú blokk fizikai indítása.

 

A fizikai indítás a rosztovi 4. blokk energetikai indítását, a villamosenergia-termelés megkezdését célzó előkészítő munkálatok hosszú folyamatának a startját jelenti. A 25 napra tervezett folyamat során meghatározzák az aktív zónának a reaktor üzemeltetése során szükséges alapvető jellemzőit és az indítás végén a reaktor el fogja érni a minimális szintű ellenőrzött teljesítményt. Az aktív zónába összességében 163 darab nukleáris fűtőelem-kazettát fognak behelyezni.

A Rosztovi Atomerőmű egyedülálló tapasztalatokat biztosít az új orosz blokkok építéséhez, hiszen ezen az atomerőművi telephelyen az elmúlt 7 év alatt 3 új blokk épült meg. A rosztovi 2. blokk 2010 decemberében és a 3. blokk 2017 szeptemberében kezdte meg kereskedelmi üzemét, valamint a 4. blokk fizikai indítása a tegnapi nappal vette kezdetét.

Rosztovi Atomerőmű - Újabb orosz „vízmelegítő” fizikai indítása

A 4. blokk határidőnek megfelelő fizikai indítása azt bizonyítja, hogy az orosz atomenergetikai konszern következetesen teljesíti az új nukleáris kapacitások üzembe helyezésére vonatkozó kötelezettségeit.

A Rosztovi Atomerőmű blokkjait fővállalkozóként tervező és építő ASZE-cégcsoport elnöke, Valerij Limarenko az indítás során azt emelte ki, hogy a 4. blokk határidőnek megfelelő fizikai indítása is bizonyítja: a gépészeti-mérnöki divízió következetesen teljesíti az új kapacitások üzembe helyezésére vonatkozó kötelezettségeit. „A rosztovi telephely, mondhatni, mintaszerű a számunkra, itt dolgozzuk ki a korszerű projektvezérlési technológiáinkat, vezetjük be a digitális megoldásokat, és felbecsülhetetlen tapasztalatokat szerzünk, amelyeket később más beruházásaink során is hasznosítunk.”

 

A világon jelenleg 34 VVER-1000 típusú blokk működik (közülük 9 Oroszországban), amelyek eddig összesen 725 reaktoréven át üzemeltek, és ez idő alatt 5500 milliárd kilowattóra villamos energiát termeltek. A VVER-1000 típuson alapuló, tovább növelt biztonsági jellemzőkkel rendelkező reaktorfejlesztések szolgáltatták az alapot a VVER-1200 típusú 3+ generációs innovációs projektekhez. Ez alapján épült meg Oroszországban a világ első 3+ generációs blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja, amely idén februárban kezdte meg a kereskedelmi üzemét. Emellett pedig ilyen innovatív technológiával épül az utóbbi novovoronyezsi kiépítés 2. és a Leningrád II-es kiépítés szintén 2. blokkja is, valamint november 30-án megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű első, VVER-1200 típusú blokkjának építése is. A Leningrád II. kiépítés első VVER-1200 típusú blokkja pedig már szintén megkapta az orosz nukleáris hatóságtól a működési engedélyt, ezért ennek a blokknak a fizikai indítása még ebben a hónapban várható.

Rosztovi Atomerőmű - „vízmelegítő” fizikai indítása


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére