Menu

Újabb zónaolvadék-csapda a Belarusz atomerőmű részére

Újabb zónaolvadék-csapda a Belarusz atomerőmű részére
A Belarusz atomerőmű második blokkjában a zónaolvadék-csapda behelyezésével folytatódik az ütemterv szerint haladó fehérorosz atomerőmű építése – mondta a leendő üzemeltető képviselője.

 

Az 1-es belarusz blokkon már elkezdődött a zónaolvadék-csapda beépítése, és várhatóan a következő hónapokban a művelet be is fejeződik. A zónaolvadék-csapda alapvető funkciója, hogy egy zónaolvadással járó esetleges súlyos baleset során a zónaolvadékban megállítsa a reakciót és gondoskodjon arról, hogy az olvadék a szerkezeten belül maradjon. A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére is, ezáltal megakadályozza a gőzrobbanás kialakulásának a veszélyét is.

A két blokk építése a terveknek megfelelően halad, az orosz 3+ generációs 1200 MW teljesítményű reaktorok 2018-ban és 2020-ban kezdhetik meg a kereskedelmi célú villamosenergia-termelést. Az 1-es blokk földfelszín feletti építése már 9,4  méter magasan tart, de 2014 végére az építmények elérik a 22 méteres magasságot. Ehhez 33 000 tonna betonvasat és 183 000 köbméter betont építenek be. Ebben a hónapban a beruházáson dolgozók létszáma 3500-ra fog emelkedni, ami kétszerese az év eleji létszámnak.

A belarusz külügyminisztérium közleménye szerint Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával, Yukiya Amanoval is. A találkozó során a két fél további, a nukleáris energetika és az építőipar területére vonatkozó jövőbeli együttműködési lehetőségekről állapodott meg. A külügyminiszter kiemelte, hogy Fehéroroszország igénybe szeretné venni a NAÜ azon országok számára fenntartott technikai támogatását, amelyek most kezdik alkalmazni, vagy tervezik a nukleáris technológia alkalmazását.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére