Menu

Ukrajnában is aktív a Roszatom

Zavartalan Ukrajana fűtőanyag-ellátása - hmelnyickiji atomerőmű - Roszatom
Az illetékes ukrán hatóságok már kiválasztották a Roszatom által építendő a hmelnyickiji atomerőmű 3. és 4. blokkjának műszaki terveit.

 

Erről tájékoztatta Ukrajna ügyvezető energetikai minisztere, Eduard Sztavickij a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját, Szergej Kirijenkót. Moszkvai megbeszélésükön azt is megerősítették, hogy a két ország érdekelt a közös beruházásként Ukrajnában épülő atomfűtőanyag-üzem beindításában.

A két hmelnyicikiji energiablokk építését 1990-ben függesztették fel, az után, hogy a kijevi parlament leállított minden atomerőmű-beruházást. 2008-ban aztán a Roszatomhoz tartozó orosz társaság, az Atomsztrojekszport nyerte meg a munkálatok folytatására kiírt pályázatot, amelyben a japán-amerikai Westinghouse és a dél-koreai Kepco is részt vett.

A két létesítmény készültsége jelenleg 75, illetve 28 százalékos, befejezésük költségeit mintegy 37 milliárd hrivnyára, azaz több mint négymilliárd dollárra becsülik. A projektről 2010 júniusában kötött kormányközi megállapodás értelmében a tervezés, az építés és az üzembe helyezés kiadásait az orosz fél fedezi, vagyis a beruházást nyolcvan százalékban – egyebek közt az orosz Szberbank bevonásával – hitelből finanszírozzák, húsz százalékot pedig az üzemeltető ukrán társaság, az ukrán Energoatom áll.

A két blokkban VVER-1000/V-392 típusú, nyomottvizes reaktorok üzemelnek majd. Ezek a világ legelterjedtebb reaktorfajtái közé tartoznak, 32 helyen, azaz a nukleáris energiablokkok 7,3 százalékában működnek ilyenek. A 3. számú hmelnyickiji reaktort 2018-ban, a 4. számút pedig 2020-ban készülnek üzembe helyezni, de a beruházás ez után is folytatódik. 2025-től újabb reaktorblokkok építését tervezik beindítani, hogy kiválthassák az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején átadott elsőket, amelyeket 2030 után le kell állítani.

A nukleáris fűtőelemek közös orosz-ukrán gyártása már jövőre megkezdődhet. Akkor fejezik be ugyanis a kirovográdi megyében fekvő Szmolino település közelében zajló beruházás első szakaszát, 2020-ra pedig elkészül a teljes, mintegy 300 millió dolláros költséggel járó projekt, amelynek megvalósítására vegyesvállalatot hozott létre a Jagyernoje Toplivo nevű ukrán állami társaság és a Roszatom orosz atomipari konszernhez tartozó TVEL. Az üzem (képünkön a látványterve) évi négyszáz tonna urán feldolgozására, vagyis nyolcszáz fűtőanyagköteg előállítására lesz képes. Ez a mennyiség meghaladja az ukrán atomenergetikai ágazat igényeit, így a gyár termékeiből harmadik országbeli exportra is jut majd. Ukrajnában négy atomerőmű 15 reaktora az ország energiaellátásának mintegy felét adja. A szmolinói üzem létesítésének fő célja, hogy ezeket lássa el fűtőanyaggal.

 

Illusztráció: atomic-energy.ru


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére