Menu

Ukrán atomenergetika: nőnek a kockázatok

Ukrán atomenergetika: nőnek a kockázatok
Komoly balesetveszéllyel jár Ukrajnának az a szándéka, hogy az amerikai Westinghouse Electric Company által gyártott fűtőanyagot szándékozik használni az ország atomerőműveiben – figyelmeztetett Oroszország képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél.

 

Grigorij Bergyennyikov nagykövet a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: gyakorlatilag a nukleáris biztonságot kockáztatják politikai ambíciók és talán más „kitapintható” érdekek kedvéért. A piacbővítésért tett lépések nem mondanak ellent a meghonosodott gyakorlatnak, ám a Westinghouse esetében az atomenergetikában elfogadhatatlan sietség és a nukleáris biztonság szempontjainak negligálása figyelhető meg – fejtette ki a diplomata. Emlékeztetett arra is, hogy az amerikai cég jó néhány éve igyekszik megvetni lábát a VVER-1000 típusú, szovjet technológiájú, nyomottvizes reaktorok üzemanyagának piacán. Ám az általa gyártott fűtőanyagkötegekről többször is bebizonyosodott, hogy nem felelnek meg a reaktortípus minőségi követelményeinek.

2012-ben a Dél-ukrajnai Atomerőmű két blokkjában már okozott üzemzavart a Westinghouse-fűtőanyagkötegek meghibásodása, ami miatt végül orosz gyártmányúra kellett cserélni őket. 2013-ban pedig a létesítmény dolgozóinak és az ukrán atomipar veteránjainak egy csoportja szólította fel az ország vezetőit, hogy mondjanak le az ilyen típusú üzemanyag használatáról, mert szerintük az nem biztonságos. Az ukrán atomerőműveket üzemeltető társaság, az Energoatom tavaly év végén ennek ellenére 2020-ig szóló szerződést írt alá az amerikai céggel az atomüzemanyag-szállítások növeléséről.

Egy másik orosz szakember, Vlagyimir Jevszejev, a moszkvai Társadalompolitikai Kutatások Központjának igazgatója a RuBaltic.ru orosz internetes portálnak adott interjújában további, az ukrajnai atomenergetikában jelentkező kockázati tényezőkre is felhívta a figyelmet. Mivel a két ország feszült viszonya miatt Ukrajna nem akar orosz berendezéseket vásárolni, az atomerőműveihez szükséges felszereléseket más államokból szerzi be, és volt már eset, amikor emiatt egy-egy létesítmény egész vezérlőblokkja tönkrement – mondta. Jevszejev egyszersmind arra is figyelmeztetett, hogy az átvilágítási törvény nyomán lecserélték az ukrán atombiztonsági felügyelet teljes személyi állományát, és olyan emberek kerültek ehhez a szervezethez, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére