Menu

Uránkitermelést is tervez Szaúd-Arábia

Uránkitermelést is tervez Szaúd-Arábia - Atomenergia info
Saját uránkitermelésre is készül az atomprogramjának beindításán dolgozó Szaúd-Arábia.

 

Ez egy újabb lépést jelentene afelé, hogy az ország önellátó legyen nukleáris fűtőanyagból, és gazdasági szempontból is észszerű lenne – idézte a Reuters hírügynökség az arab olajkirályság atomterveinek végrehajtásáért felelős kormányintézmény, az Abdalla királyról elnevezett, rijádi nukleáris és megújuló energetikai központ (KACARE) elnökét, Hasim Jamanit. Az arab államnak korábban közzétett, előzetes becslések szerint mintegy 60 ezer tonnányi uránérc-tartalékai lehetnek.

A szaúdi kormány képviselője arról azonban nem beszélt a múlt héten Abu Dhabiban, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség égisze alatt megtartott nemzetközi atomenergetikai konferencián, hogy országa urándúsításra és -feldolgozásra is törekszik-e, márpedig a nukleáris üzemanyagciklus e két lépése különösen kényes, mivel lehetőséget nyithat a hasadóanyagok katonai célú alkalmazására – áll a Reuters jelentésében. Igaz, a hírügynökség hozzáteszi:

a világ első számú olajexportőre határozottan hangoztatja, hogy kizárólag békés célokra akarja használni az atomot.

Szaúd-Arábia a minap már tender előtti tájékoztatást kért a potenciális atomerőmű-építőktől, azaz amerikai, dél-koreai, francia, japán, kínai és orosz nukleáris cégektől, amelyekkel már korábban is folytatott egyeztetéseket. Így gyakorlatilag megindult az atomprogram megvalósítása előtti versenyeztetési folyamat, amely a hírek szerint egyelőre két reaktorblokk építésére vonatkozik. Szaúd-Arábia, ugyancsak a Reuters jelentése szerint, 2032-ig 17,6 GW atomerőművi kapacitás megépítését tervezi, ami 17 új blokk építését jelentheti.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére