Menu

Nagy jövő a kicsik előtt – úszó atomenergia

az úszó atomerőmű - úszó atomenergiaA kis teljesítményű atomreaktorok a hatékonyság szempontjából nagy jövő előtt állnak, de még nem dőlt el, melyik technológia, a nyomottvizes vagy a folyékonyfém-hűtésű terjed majd el jobban – véli az atomenergia biztonságos fejlesztésének problémáival foglalkozó orosz kutatóintézet, az IBRAE igazgatója.

 

Leonyid Bolsov szavait abból az alkalomból idézte a RIA Novosztyi hírügynökség, hogy a múlt héten Moszkvában nemzetközi konferenciát szenteltek ennek a témának. A tudós kifejtette: az ilyen reaktorok jó ideig csak a közlekedésben-szállításban voltak használatosak (Oroszország például egyedülálló atommeghajtású jégtörőkből álló flottát üzemeltet), ám az utóbbi években kiderült, hogy ennél sokkal több célra lehet alkalmazni őket, és számos előnyük is van. A nagy nukleáris energiablokkok például csak problémát jelentenek az energetikai szempontból kevésbé fejlett, szűkös villamosenergia-hálózattal rendelkező országoknak, a kis atomerőművek viszonylag gyorsan felépülnek és rögtön bevételt termelnek, fő elemeiket pedig nem kell feltétlenül az építés helyszínén előállítani, üzemekben is le lehet gyártani őket.

Az ilyen atomenergia és erőművek iránt egyre jobban nő az igény a világban – hangoztatta Leonyid Bolsov, és példaként felhozta, hogy az Egyesült Államok már hozzálátott a kis reaktorok forgalmazásának előkészítéséhez, Franciaország pedig víz alatti erőművet tervezett, amely a part közelében a tengerbe süllyesztve termel áramot, és csak néha kell karbantartásra kiemelni. Ugyanakkor az atomenergia legkiterjedtebb lehetőségei ezen a területen is az orosz atomiparnak vannak – mondta, felidézve, hogy már folyik a munka az úszó atomerőművön és az SZBR-100 típusjelű, ólom-bizmuthűtéses reaktoron.

Dzsomart Alijev, a Roszatomhoz tartozó marketingtársaság, a Rusatom Overseas vezérigazgatója piackutatásokra hivatkozva megerősítette, hogy nő a kereslet az ilyen típusú atomenergia és a kisteljesítményű reaktorok iránt. Az általa idézett előrejelzés szerint 2030-ra már 40 gigawattnyi elektromos áramot fognak előállítani ilyen berendezésekkel.

 

Illusztráció: energyland.info


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére