Menu

Üzemidő-hosszabbítás – orosz segítséggel

Üzemidő-hosszabbítás – orosz segítséggel
Oroszország kész segíteni európai partnereinek az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításában – jelentették be egy, a nukleáris reaktorok korszerűsítéséről tartott nemzetközi kongresszuson a franciaországi Nizzában.

 

„Vannak kedvező közös tapasztalataink, és biztos vagyok abban, hogy tovább erősödik az együttműködésünk ezen a területen” – idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az oroszországi atomerőműveket üzemeltető társaság, a Roszatom állami energetikai konszernhez tartozó Roszenergoatom vezérigazgatóját, Jevgenyij Romanovot.

Az atomerőművek korszerűsítése szükségszerű lépés, nélküle ugyanis 2024-re le kellene állítani az európai reaktorok csaknem felét – hangoztatták az eszmecserében részt vevő orosz szakemberek. A Roszenergoatom vezérigazgató-helyettese, Sztanyiszlav Antyipov például kijelentette: egy nagy teljesítményű erőmű lecserélése hatalmas befektetést igényel, miközben a maiak – korszerűsítés után – még 10-20 évig képesek energiát termelni.

A felújítás során különös figyelmet kell szentelni a nem cserélhető elemeknek, így a reaktortartálynak és a hermetikus burkolatnak. A reaktortartály acéljának különleges, hőkezeléses helyreállítási technológiáját, az úgynevezett „kiégetést” a Roszatom alkalmazta elsőként, és már Oroszország, Finnország, valamint több kelet-európai ország összesen 13 reaktorában is sikerrel alkalmazták.

A konferencián azt is hangoztatták, hogy az üzemidő-hosszabbításban fontos és elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés, amire van is sikeres példa: a bulgáriai Kozloduj atomerőművében az 5. és a 6. reaktorblokk korszerűsítését a Roszenergoatom, az ugyancsak a Roszatomhoz tartozó társaság, a Rusatom Service és az EDF francia energetikai cégcsoport konzorciuma végezte el.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére