Menu

Végleg leáll a San-Onofrei Atomerőmű

san onofre 
A Southern California Edison (SCE) határozatot hozott a San-Onofrei Atomerőmű 2. és 3. számú energetikai blokkjainak végleges leállításáról és az áramtermelésből való kivonásáról - közölték június 7-én az Edison International anyavállalat illetékesei.

 

A leállításról szóló határozatot a felügyelő szervek az egyik blokk működésének felújítási lehetőségéről szóló vitájának elhúzódása miatt hozták, ami miatt az atomerőmű további üzemeltetése “gazdaságilag előnytelenné” vált. A San-Onofrei Atomerőmű 3. számú blokkját 2012. január 31-én állították le, mivel radioaktív gőzszivárgást észleltek. Ugyanakkor a 2. számú blokkot a terv szerint végzendő javító munkálatok miatt állították le. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a Mitsubishi Heavy Industries Ltd. (MHI) által szállított gőzgenerátorok csövei határidő előtt elhasználódtak. Most az USA Nukleáris Felügyelő Bizottsága előtt van a SCE jelentése arról, hogy a San-Onofrei Atomerőmű 2. számú energiablokkjának üzemeltetését legalább öt hónapig kapacitásának 70 százalékára csökkentik. Az energiablokkok üzemkész állapotban tartása a vállalatnak naponta legalább egymillió dollárjába kerül, miközben a hiánypótló energia előállítása is nő, jelentette ki Ted Kreiwer, az Edison International ügyvezető főigazgatója június 7-én egy sajtótalálkozón.

Véleménye szerint, ha a 2. számú energiablokkot csak az év végénél később helyezik üzembe, veszteséges lesz a működése. A cég véleménye szerint ugyanakkor a működésről, a felújításáról szóló határozatot leghamarabb 2014-ben hozhatják meg.

 

Fotó: Mike Blake


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére