Menu

Végleg leáll a legrégebbi spanyol atomerőmű

Végleg leáll a legrégebbi spanyol atomerőmű - Atomenergia info

Bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét, a Santa Maria de Garonát – így határozott a madridi kormány, amelynek döntéséről Alvaro Nadal energetikai miniszter tájékoztatott a minap.

 

Szavai szerint a létesítmény működési engedélyét az „életképességének” bizonytalansága miatt nem hosszabbítják meg. A „jelenlegi körülmények” nem garantálják a normális működést – idézték a jelentések a minisztert, aki azt is hozzátette, hogy az erőművet üzemeltető Nuclenor társaságot birtokló két energetikai nagyvállalat, az Iberdrola és az Endesa sem tudott megállapodásra jutni egymással. De szerepet játszott a politika is a döntésben: a spanyol parlamenti pártok többsége ellenezte a 446 megawattos, BWR-3 típusú, forralóvizes reaktor újraindítását.

A garonai atomerőmű az észak-spanyolországi Burgos közelében van. 1971-ben helyezték üzembe, és – noha működési engedélye 2013 júliusáig érvényes volt – 2012 decemberében azért állították le a tulajdonosai, hogy elkerüljék évi több mint 175 millió dollárnyi többletadó megfizetését. A spanyol ágazati felügyelet, az Atombiztonsági Tanács az idén februárban még engedélyezte az atomerőmű újraindítását, igaz, ezt 10 műszaki feltétel és 15 utasítás teljesítéséhez kötötte. Ráadásul az atomenergetika fokozatos leépítésének politikáját követő Spanyolországban a szokásos tíz helyett, csak négy évre hosszabbították volna meg az erőmű üzemidejét. A végső döntés joga a kormányé volt, így 46 év után végérvényesen bezárják az erőművet.

Spanyolországban jelenleg öt atomerőműben hét reaktorblokk üzemel. Ezek biztosítják az ország energiafogyasztásának mintegy ötödét.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére