Menu

Verseny Temelínért

A temelíni atomerőmű.

Mindkét pályázó éllovasnak tekinti magát a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderben. Az ajánlatok előzetes eredménye alapján a MIR-1200 konzorcium, amelyben a Skoda cseh nehézipari cégcsoport a Roszatom orosz atomenergetikai konszern két vállalatával együtt vesz részt, három szempont, köztük az ár és az üzemeltetési költségek alapján került az első helyre, míg a műszaki paraméterekben, az engedélyeztetést, kivitelezést és biztonsági kockázatokat felmérő kategóriában a japán-amerikai Westinghouse javaslatát értékelték jobbnak.

 

E társaság vezérigazgatója, Danny Roderick nyomban be is jelentette, hogy az élen állnak a versenyben, a moszkvai kommentárok viszont a cseh-orosz konzorciumról tartják ugyanezt, igaz, megjegyzik: remélik, hogy Prága objektív kritériumok alapján hoz majd döntést. Érthetetlennek tartják ugyanis, hogy az az AP-1000 típusú reaktor, amelyet még sehol sem próbáltak ki a gyakorlatban, jobb minősítést kapott, mint a világ 54 nukleáris energiablokkjában, köztük a temelíni erőmű régebbi egységeiben is megbízhatóan működő nyomottvizes VVER reaktorok korszerűsített változata, amelyet a Skoda-Roszatom ajánl.

A pályázat kiírója, a CEZ állami többségű energetikai társaság eközben azt hangsúlyozza, hogy a végleges döntés csak szeptemberre várható, és meghirdette a tender második szakaszát, amelyben tovább egyeztet a résztvevőkkel. Lesz-e új atomerőmű, döntésre jut-e Temelín?

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vita Temelínről
Hat milliárd euró a cseh iparnak
MIR-1200 – az új orosz reaktor
Javíthatnak a temelíni orosz ajánlaton
Prága politikamentes tendert ígér
Közös céggel Temelínért


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére