Menu

Veszélyben a bulgáriai Westinghouse-projekt

Veszélyben a bulgáriai Westinghouse-projektKétségessé vált az egyetlen bulgáriai atomerőmű, a kozloduji bővítése, miután a szófiai kormány a megszabott határidőig nem jutott egyezségre a Westinghouse-szal.

 

Az eredeti tervek szerint a létesítmény 7. energiablokkját a japán Toshiba többségi tulajdonában lévő, amerikai társaság AP-1000 típusú reaktorával szerelnék fel, és ennek érdekében a kozloduji erőmű és a Westinghouse tavaly nyáron vegyes vállalatot is létrehozott. Az akkori bolgár kormány választása annak ellenére esett a Westinghouse-ra, hogy a döntést nem előzte meg tender, az AP-1000-esből pedig még egyetlen példány sem üzemel a világban – nyolc építése (négy Kínában és négy az USA-ban) még csak folyamatban van.

Az amerikaiak március elején közölték, hogy a költségek várhatóan 7,7 milliárd dollárra rúgnak, vagyis a RIA Novosztyi orosz hírügynökség adatai szerint kétszer annyira, mint amennyiért egy reaktor épült volna Belenében, ahol a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern részvételével megkezdett beruházást 2012 márciusában leállította a bolgár kormány. Szófia közölte is, hogy ekkora kiadásokat nem tud vállalni, így javasolta: 49 százalék erejéig szálljon be befektetőként a beruházásba a Westinghouse. Noha a határidő március 31-én lejárt, válasz nem érkezett, így Bojko Boriszov kormányfő azt mondta a parlamentben, hogy „nem vállalhatja magára a felelősséget, és nem tudja megerősíteni a megállapodást az amerikai társasággal”.

Még olyan nem hivatalos értesülések is napvilágot láttak, amelyek szerint a Westinghouse 12 millió dollárt költött a projekt előzetes elemzésére, és a beruházás meghiúsulása esetén ezt visszaköveteli a bolgár kormánytól. Danny Roderick, a cég elnök-vezérigazgatója azonban igyekezett tompítani a feszültséget, és – igaz, csak három nappal a határidő lejárta után – közölte, hogy folytatják a tárgyalásokat a bolgár féllel.

 

Fotó: kznpp.org


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére