Menu

Veszélyes a Westinghouse ukrajnai térnyerése

Veszélyes a Westinghouse ukrajnai térnyerése
Amerikai fűtőanyagkötegeket töltöttek a Juzsnoukrainszk város közelében működő Dél-ukrajnai Atomerőmű 3. energiablokkjába, a lépést azonban bírálják a szakemberek.

 

Jurij Nedaskovszkij, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető állami társaság, az Energoatom elnöke a múlt héten jelentette be, hogy sikeresen zárult a művelet, amellyel a Westinghouse amerikai-japán társaság korszerűsített, TBC-WR üzemanyag-kazettáit helyezték a reaktor aktív zónájába. A szovjet tervezésű blokkot, amelynek működését így most a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó fűtőanyaggyártó társaság, a TVEL és a Westinghouse termékei egyidejűleg biztosítják, a tervek szerint április elején kapcsolják vissza az ukrán elektromos hálózatba.

A kijevi atomenergia-felügyelet vezetője, Szerhij Bozsko ugyanakkor arról számolt be, hogy 2018-ig fokozatosan Westinghouse-fűtőanyagra akarják átállítani a Dél-ukrajnai Atomerőmű 3. blokkját. Pedig a szovjet, illetve orosz atomreaktorokban használt üzemanyag-kazetták sokban különböznek a nyugaton alkalmazottaktól, és 2012-2013-ban már a juzsnoukrainszki létesítmény két reaktorában, valamint a csehországi Temelín erőművében is súlyos üzemzavart, egyszersmind komoly anyagi veszteséget okozott az amerikai cég által gyártott fűtőanyagkötegek meghibásodása. Kijev egy 2000-ben kötött kormányközi, majd egy 2008-ban aláírt kereskedelmi szerződés alapján most ennek ellenére az amerikai szállításokat részesíti előnyben, amit egy tavaly decemberben aláírt, 2020-ig szóló dokumentumban is megerősítettek.

Megfigyelők a Westinghouse térnyerését az orosz-ukrán politikai szembenállás következményének, a szakemberek pedig az egész régió nukleáris biztonságát veszélyeztető folyamatnak tartják. Különösen azután, hogy Danny Roderick, a cég elnök-vezérigazgatója nemrég azt mondta, készen állnak az összes ukrajnai atomerőművet fűtőanyaggal ellátni, ami elemzők szerint több problémát is felvet. Ukrajnának például 2010 óta érvényes hosszú távú szerződése van a TVEL-lel, és ennek értelmében a 15 atomreaktora közül legalább 12 számára az orosz társaságtól vásárol hasadóanyagot. A Westinghouse ukrajnai megjelenését azzal indokolták, hogy diverzifikálni kell az fűtőanyag-beszállítókat, ám ennek gyökeresen ellentmond az a szándék, amellyel monopolhelyzetbe akarják juttatni az amerikaiakat – vélekedett Dmitro Marunics, az Energetikai stratégiák alapja nevű kijevi tanácsadócég társelnöke, aki abban is kételkedik, hogy Westinghouse egyáltalán képes-e kielégíteni az ukrán igényeket. A kapacitása nem elegendő erre, ráadásul a vállalat csak a VVER-1000 típusú reaktorokhoz tud fűtőanyagot gyártani, a VVER-440-esekhez viszont nem, pedig ezekből kettő is működik a rivnei erőműben – mondta a szakértő.

Más elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy az orosz gyártmányú, kiégett fűtőelemeket el is szállítja a Roszatom, amire a Westinghouse nem vállalkozik, tehát Ukrajnának saját tárolót kell építenie.

 

Fotó: seogan.ru


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére