Menu

Vietnami „atomdiákok” Magyarországon

Vietnami diákok 
A tavalyihoz hasonlóan ismét vietnamiak tanulnak majd atomenergetikát Magyarországon - a két ország közötti oktatási, együttműködési megállapodás alapján szervezett tanfolyamon ezúttal 42 vietnami egyetemi oktató vesz részt.

 

Korábban 2012. szeptemberében és októberében is érkezett egy-egy csoport, amelynek tagjai a képzés első felét a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, a másodikat pedig a paksi atomerőműben töltötték egy gyakorlati feladattal bővített oktatáson. A vietnami „atomdiákok” három héten át komoly  intenzív elméleti képzésű egyetemi oktatáson, majd újabb három hétig helyszíni gyakorlaton vesznek részt, és két vizsgán is bizonyítaniuk kell, hogy elsajátították a leadott tananyagot. A vietnami fél elismerően nyilatkozott a lezajlott programokról és annak eredményeiről.

A diákok megismerkedtek a paksi technológiával és a berendezésekkel, de a képzési tematikában szerepelt a biztonsági kultúra, a reaktorfizika, a karbantartás, a baleset elhárítása és a sugárvédelem is. A magyarországi képzésben résztvevő oktatók feladata a Vietnamban 2020-ra, illetve 2022-re elkészülő két atomerőművi blokk kivitelezésében és a megépülő létesítményekben dolgozó szakemberek felkészítése lesz.

„Érdekünk, hogy minél többen jöjjenek hozzánk külföldről és megnézzék, illetve érzékeljék azt az üzemeltetési, biztonsági kultúrát, amit a paksi atomerőműben világszínvonalra sikerült emelni” – hangsúlyozta Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár.

 

Forrás: Paks-Press

Fotó: reak.bme.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Orosz segítség a szakemberképzésben


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére