Menu

Orosz segítséggel épülhet a vietnami atominfrastruktúra

Orosz segítséggel épülhet a vietnami atominfrastruktúra - Atomenergia info

Konzultációkba kezd Oroszország és Vietnam arról, hogy milyen feltételekkel finanszírozzák egy nukleáris kutatási és technológiai központ létesítését az ázsiai országban.

 

Az intézetet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közreműködésével készülnek felépíteni, és egyszersmind dolgoznak a vietnami atominfrastruktúra kialakításának tervein is – közölte az orosz atomóriás.

A Roszatom és a Vietnami Tudományos és Technológiai Minisztérium a múlt héten, Moszkvában kölcsönös egyetértési memorandumot írt alá a kutatóközpontról. A dokumentum, amelynek szentesítésén jelen volt Vlagyimir Putyin orosz és Tran Dai Quang vietnami államfő, amolyan „útitervként” szolgál a megvalósításához. Az elképzelések szerint, az intézmény az egyik legnagyobb ilyen létesítmény lesz Ázsiában, és kulcsszerepet játszik majd Vietnamban az atomtudományok további fejlesztésében. Segítségével folytatódhat az ázsiai országban az a munka, amelynek célja az atomtechnológiák elsajátítása és nem energetikai célú alkalmazása, például a tudományban, a gyógyászatban, a geológiában, a mezőgazdaságban és más területeken.

A tudományos központ létesítéséről már 2011-ben együttműködési megállapodást, három évvel később pedig általános keretmegállapodást kötött Oroszország és Vietnam.

A tervek szerint a létesítményt orosz tervezésű kísérleti atomreaktorral, több célt is szolgáló ciklotronnal, kutatólaboratóriumokkal, mérnöki központtal és a biztonságos működést garantáló berendezésekkel, infrastruktúrával szerelik fel.

Vietnam korábban atomenergetikai programot is elfogadott. A 2009-ben jóváhagyott terv értelmében négy, összesen 4000 megawatt villamos teljesítményű blokkot építettek volna az országban – kettőt orosz, kettőt pedig japán közreműködéssel. Tavaly ősszel azonban Hanoi egyelőre letett erről a szándékáról, mert a vietnami gazdasági növekedés a vártnál lassabbnak bizonyult.

 

Fotó: neftegaz.ru


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére