Menu

Világvezető az orosz atom

Világvezető az orosz atom
Világelsőnek nevezte Oroszországot a jövő atomtechnológiájának fejlesztésében a Nukleáris Világszövetség (WNA) jelentése.

 

Az ágazat mai tendenciáit vizsgáló kutatás szerint az idén hetvenéves orosz atomipar „magabiztosan halad előre az atomenergetika szerepének jelentős növelésére irányuló tervek megvalósításában, így az új típusú reaktorok kifejlesztésében is”. A szakemberek azt is megállapították, hogy az orosz atomenergetika hatékonysága meredeken javult az 1990-es évek közepe óta.

Oroszország világvezető a gyorsneutronos reaktorok fejlesztésében – hangoztatja a jelentés. A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy nagyon kevés ország rendelkezik ezzel a technológiával, amely a zárt rendszerű üzemanyagciklusnak köszönhetően bővíti a nukleáris fűtőanyagok körét és minimalizálja a radioaktív hulladékok keletkezését.

Napjainkban Roszatom az egyetlen olyan társaság a nemzetközi nukleáris piacon, amely az atomenergetika minden területén kínál szolgáltatásokat külföldi partnereinek. Képes segíteni abban, hogy egy országban gyakorlatilag a nulláról hozzák létre a nukleáris energetikai ágazatot. Az orosz állami atomenergetikai konszernnek jelenleg 29 külföldi reaktorépítésre van megbízása, de a most még zajló tárgyalások eredményeként ez a szám 34-re emelkedhet. A Roszatom tíz évre szóló megrendelés-állományának értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt, a megrendelők a viszonylag alacsony árak és a biztonságossága miatt választják az orosz technológiát – áll egyebek között a WNA elemzőinek jelentésében.

Az összeállítás egyúttal arra is rámutat, hogy az orosz atomipar eredményeit Nyugaton is elismerik. Példaként azt hozza fel, hogy a legrégebbi amerikai energetikai folyóirat, a Power Engineering az iráni Buserben és az indiai Kudankulamban a Roszatom közreműködésével, orosz technológia szerint épülő erőműveket minősítette a 2014-es év projektjeinek. Az indoklás szerint ezek a létesítmények tükrözik a világ energetikájának irányvonalát – a legújabb technológiát képviselik, amely a legtisztább és leghatékonyabb energiaforrás létrehozását teszi lehetővé.

A moszkvai elemzők magától értetődőnek tartják, hogy ilyen kedvező értékelést kapott az orosz atomenergetika. A WNA jelentése a nemzetközi szakértői közösség objektív véleményén alapul, semmilyen politikai tényező nem játszik szerepet benne – mondta például Leonyid Guszev, a Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézete (MGIMO) egyetem elemzőközpontjának munkatársa. Már csak azért sincs min csodálkozni, mert a közelmúltban a francia gazdasági miniszter is követendő példaként állította a Roszatomot a komoly gondokkal küzdő francia atomipari óriás, az Areva elé, mondván, az orosz konszern sikeresen szerepel a globális piacon. Az orosz atomipar az utóbbi években valóban nagyon hatékonyan működik a legkülönbözőbb területeken, a gyorsneutronos reaktor fejlesztésétől kezdve a fejlett technológia exportján át az Oroszországban működő atomerőművek termelékenységének javításáig – hangoztatta a MGIMO szakértője.

Az Energetikai és Pénzügyi Intézet moszkvai elemzőcég osztályvezető-helyettese, Szergej Kondratyev szerint az orosz atomenergetika sikerében az is szerepet játszik, hogy a vetélytársakat, a kanadai AECL-t, a francia Arevát vagy a japán Mitsubishit anyaországaik fő szövetségese, az Egyesült Államok igyekszik távol tartani a technológiai exporttól. Washingtonban ugyanis attól tartanak, hogy ha e cégek megosztják műszaki know-how-jukat a fejlődő országokkal, akkor azok atomfegyvergyártáshoz használhatják fel ezeket az ismereteket. Oroszország viszont nyitott a nukleáris együttműködésre, és kész segíteni az atomipar megteremtésében az azt tervező államoknak.

A Finam pénzügyi szolgáltató holding egyik elemzője, Dmitrij Baranov egy másik szempontra is felhívta a figyelmet. Oroszországot ásványkincsekben gazdag, de technológiailag elmaradott államnak tartják, az atomenergetika segítségével azonban úgy tudja javítani a róla kialakult globális képet, hogy közben dollár milliárdokban mérhető bevételre tesz szert – hangoztatta a szakértő.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére