Menu

Visszalép a Westinghouse

Letesz a kis teljesítményű atomreaktorok fejlesztésének tervéről a WestinghouseLetesz a kis teljesítményű atomreaktorok fejlesztésének tervéről a Westinghouse, noha már tízévnyi munkát és több millió dollárt fektetett be a munkálatokba.

 

A patria.cz pénzügyekkel és befektetésekkel foglalkozó cseh internetes honlap beszámolója szerint a japán-amerikai társaság az után döntött így, hogy a projekthez nem kapott támogatást az Egyesült Államok energetikai minisztériumától. Előbb 2012 novemberében szerepelt sikertelenül a beadványa, akkor az észak-karolinai Babcock & Wilcox 180 megawattos reaktorterve jutott 101 millió dolláros dotációhoz, majd a pályázat második szakaszában is alulmaradt a Westinghouse 225 megawattos, SMR reaktora a NuScale Power társaság 45 megawattos berendezésével szemben, amelynek kifejlesztéséhez 226 millió dolláros segítséget ítélt meg az energetikai tárca.

‒ Ez nem technológiai probléma, hanem az a gond, hogy kevés a megrendelő a kis teljesítményű reaktorokra, pedig legalább 30-50 darabot kellene gyártani belőlük ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön – mondta Danny Roderick, a Westinghouse vezérigazgatója, aki azzal indokolta a visszalépést, hogy a társaság teljes erejével az AP 1000 típusú reaktor fejlesztésére kíván koncentrálni. A temelíni atomerőmű-bővítési tenderre benyújtott ajánlatban is szereplő reaktor első példányai az Egyesült Államokban és Kínában épülnek, – miként a cseh honlap megjegyzi – nem minden nehézség nélkül: a keringető szivattyúkkal kapcsolatos problémák miatt csúsznak a beruházások.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban vannak más cégek, amelyek a kis teljesítményű atomreaktorokban látnak jövőt, hiszen ezek viszonylag olcsón, gyorsan megépíthetőek, és az igényektől függően többet is össze lehet kapcsolni egymással – írta a Pittsburgh Post-Gazette amerikai lap. A New Jersey-i székhelyű energiatechnológiai társaság, a Holtec International például ugyancsak állami támogatás nélkül maradt, mégis folytatja 160 megawattos reaktortípusának fejlesztését, az amerikai atomfelügyelet pedig már a következő hónapokra várja az első engedélyeztetési kérelmeket a „törpereaktorokra”.

2011-ben a világ 28 országában – összesen 57 gigawatt teljesítménnyel – 125 kis és közepes atomreaktor működött, további 17 pedig még épült. Oroszországban ma is teljes gőzzel zajlik a fejlesztés, és várhatóan két év múlva piacra kerül az SZVBR-100 típusú, ólom-bizmut hűtéses reaktor (képünkön a makettje), amelyen a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern dolgozik. A kis teljesítményű reaktorok könnyen szállíthatóak, alkalmasak a kiépítetlen infrastruktúrájú területek energiaellátására és a tengervíz sótalanítására is. Mindeközben biztonságosak is, miután nincs bennük magas nyomás, vagyis rendellenesség esetén sem áll fenn a túlhevülés és a radioaktív fűtőanyag szivárgásának veszélye.

 

Fotó: akmeengeneering.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére