Menu

Visszatért a Fukusima előtti lendület

Visszatért a Fukusima előtti lendület
Az atomenergia használatának leállítását különböző országokban időről időre sürgető felhívások általában pillanatnyi, a gazdaság igényeivel szembemenő politikai spekulációk eredményei – véli az atomenergia biztonságos fejlesztésének problémáit kutató moszkvai intézet, az IBRAE igazgatója.

Leonyid Bolsov, az orosz tudományos akadémia levelező tagja, a RIA Novosztyi hírügynökségnek a fukusimai erőmű-katasztrófa negyedik évfordulója kapcsán adott interjújában egyebek között elmondta: a tokiói kormány a baleset után „ijedtében” bejelentette, hogy lemond az atomenergiáról, és szintén „érzelmi hatás alatt” több más ország is hasonló döntést hozott.

Japánban azonban a nukleáris energia hiányában romlott a gazdasági helyzet – folytatta az elemzést. Cseppfolyósított gázt és szenet kellett vásárolni, ami drágább, mint az atomreaktorokban előállított villamos energia. Így az ipari és a pénzügyi szektor nyomást gyakorolt a kabinetre, aztán egy kormányváltás után immár a reaktorok újraindításáról születnek döntések, igaz, közben a nukleáris szabályozást gyökeresen átalakították, szigorították – mondta Leonyid Bolsov.

A tudós arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína, amely Fukusima után ugyancsak leállította az új reaktorok építését, a biztonsági rendelkezések erősítésével reagált a balesetre: megtiltotta a második generációs erőművek építését, és már csak a harmadik vagy a 3+ nemzedékhez tartozó reaktorok létesítését engedélyezi.

Azt, hogy Németország nem vizsgálta felül atomerőmű-ellenes döntését, Bolsov „egy gazdag országban zajló politikai folyamatok sajátosságának” nevezte, és kijelentette: a világ szakértői egyetértenek abban, hogy a globális atomenergetika visszatért a Fukusima előtti fejlődési forgatókönyvhöz, nem igazolódtak be a lassulását jósoló borúlátó elemzések. A különböző országokban épülő atomreaktorok száma nőtt az utóbbi években: A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatbázisa szerint a világban ma 440 nukleáris energiablokk üzemel és 68 áll építés alatt.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére