Menu

Vizsgálják a klímaváltozás hatását

Az NEA épülete Párizsban. Felmérik miként hat a klímaváltozás az atomerőművekre.

Vizsgálatot kezd a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) atomenergetikai ügynöksége, a NEA, hogy felmérje, miként hat a klímaváltozás az atomerőművekre.

 

A kétéves programot azért tartják szükségesnek, mert a szakemberek szerint a klímaváltozás, azaz az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását nem sikerül olyan gyorsan csökkenteni, hogy elkerüljék az éghajlat módosulását. Az előrejelzések szerint a Föld egyes régióiban gyakoribbak lehetnek az aszállyal kísért hőhullámok, a heves viharok, áradások, márpedig ezek korlátozhatják a hűtésükhöz vizet igénylő létesítmények teljesítményét. Vagyis a klímaváltozás érinti az atomerőműveket is, hiszen az új modellek várható működési ideje már hatvan év, ezért tervezésükkor, engedélyezésükkor figyelembe kell venni ezt a tényezőt is. Korszerűsítésre szorulhatnak a már működő energiablokkok is, így a NEA programja nemcsak a nukleáris erőművek sérülékenységét hivatott értékelni, hanem azt is, hogy milyen költségekkel lehet a változó körülményeknek megfelelően átalakítani őket.

Az EU energiapolitikája hármas célkitűzés szerint működik: az ellátás biztosítása, a versenyképesség fejlesztése, valamint a környezetvédelmi szempontok szem előtt tartása az a három kritérium, amely az 1995-ös bizottsági fehér könyv óta meghatározza az uniós energiaügyi együttműködést. A program megvalósítása érdekében az EU elkötelezte magát a 20-20-20 kezdeményezés mellett, azaz vállalta, hogy 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenti, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát (a jelenlegi 8,5%-ról) 20%-ra növeli, és az energiahatékonyságot 20%-kal javítja.

 

 

Fotó: oecd-nea.org


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére