Menu

VVER-reaktorok konferenciai bemutatója

VVER-reaktorokA Rusatom Overseas az orosz VVER-reaktorokat mutatta be 2. Európai Atomenergetikai Konferencián.

 

2013. szeptember 22-e és 25-e között Budapest volt a helyszíne 2. Európai Atomenergia Konferenciának (2nd European Nuclear Power Briefing 2013), amelyen a résztvevők megvitatták a nukleáris energiatermelés szerepének növekedési lehetőségeit az Európai Unió új tagországaiban. A rendezvényen Jukka Laaksonen, a Rusatom Overseas alelnöke prezentációban mutatta be a legújabb orosz VVER típusú erőművek sajátosságait.

Jukka Laaksonen elmondta, hogy 2013-ban 68 VVER típusú erőmű működik vagy épül 11 országban, és az üzemeltetés során közel 1500 reaktorévnyi tapasztalat halmozódott fel. Oroszország erre a nyomottvizes reaktorcsaládra alapozza 2030-ig szóló nukleáris programját, amelynek keretében 24 új atomerőművi blokkot létesítenek. Az orosz mérnökök által kifejlesztett VVER-reaktorok új generációja megfelel a Fukusimát követő legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

Jukka Laaksonen kiemelte, hogy a VVER-1200 reaktorok képesek ellenállni olyan extrém külső hatásoknak is, mint egy szökőár vagy akár egy utasszállító repülőgép esetleges becsapódása. Emellett olyan biztonsági rendszerekkel rendelkeznek, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek például az esetlegesen kieső, hűtés miatt keletkező, hőt passzív módon elvezetni, illetve a keletkező hidrogént semlegesíteni.

A Rusatom Overseas alelnöke megjegyezte, hogy a maximális biztonság érdekében az orosz hatóságok teljes körűen együttműködnek olyan nemzetközi szervezetekkel, mint az OECD Atomenergia Ügynökség (NEA), a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) és az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO). A Roszatom nem csupán atomerőművek tervezését, építését és üzemeltetését kínálja partnereinek, hanem a nukleáris üzemanyagciklus egészét érintő termékek és szolgáltatások teljes körét, illetve az atomerőművek leszerelését is.

 

A VVER-technológia előnyei:

  • a reaktor továbbfejlesztett irányítási és leállítási rendszereiben a biztonságé a prioritás; emellett elsődleges az üzemanyag-takarékosság;
  • a sugárterhelés továbbfejlesztett ellenőrzése a normál működés során: a radioaktív kibocsátás, a személyzetet érő sugárzási dózis és a radioaktív hulladékok mennyisége igen alacsony (a megengedett határértéknél jóval alacsonyabb);
  • hatékony védelem a külső veszélyekkel (hurrikánok, árvizek, földrengések, repülőgép-szerencsétlenségek, stb.) szemben;
  • az aktív és passzív biztonsági rendszerek optimális egyensúlya;
  • a passzív biztonsági rendszerek innovatív funkciói;
  • a súlyos balesetek kezeléséhez szükséges rendszerek együttese, amely megakadályozza a sugárzás kihatását a környezetre, beleértve az olvadékcsapdát, a passzív hőelvezető-rendszert (SPOT), stb.;
  • A modern orosz atomerőmű-projektek megfelelnek az összes nemzetközi követelménynek, beleértve a Fukusima utániakat, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legújabb szabványainak is.

Jukka Laaksonen 2012. februárja óta tölti be a Roszatom-leányvállalat alelnöki posztját. Ezt megelőzően csaknem három évtizedig dolgozott a finn Nukleáris Biztonsági Hivatalnál (STUK), amelynek 1997-ben lett a vezérigazgatója. Pályafutása során pozíciókat töltött be az amerikai kormányzat nukleáris biztonsági bizottságában (NRC) és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél is.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére