Menu

2049-ben utánanézünk

Energia - 2049-ben utánanézünk

Naponta érkeznek a sikerjelentések és győzelmi hírek a klímaváltozás meg a velejáró (tényleg velejáró?) globális felmelegedés elleni küzdelem új eredményeiről. Valóban figyelemre méltók például, hogy elektromos autóból, amit a zöldek a klímaválság egyik ígéretes megváltójának tartanak, 2015-ben egymillió fogyott, és ami még izgalmasabb, hogy 2016-ban számuk már elérte a kétmilliót a világban.

 

 

Rendkívül ambiciózus tervek látnak naponta napvilágot. Nem csekélység napfényes Kalifornia elképzelése, hogy 2030-ra, tehát alig több mint egy évtized múlva már energiatermelésük hatvan százalékát megújulókkal akarják ellátni, mi több, Hawaii a század közepére el akarja érni a száz százalékot.

A napokban elérte a százas értéket azoknak a multinacionális vállalatoknak a száma, amelyek vállalják, hogy a működésükhöz szükséges energiát száz százalékban megújulókkal fogják fedezni. Aztán ott a zöldek nagy érve, Németország, ahol ugye lemondtak az atomenergiáról, és már 35% körül jár a villamosenergia-termelésükben a megújulók részesedése. Kár, hogy közben jelentősen megnőtt a németeknél a szénerőművek száma és termelése, és vele együtt a légkört veszélyeztető kibocsátott szén-dioxid és egyéb káros gázok mennyisége.

Hanem szöveg helyett érdemes számokkal is érvelni.

Jelenleg a világ teljes, tehát nemcsak villamos energia fogyasztásának megoszlása, a következő volt 2015-ben (forrás: REN21 Global Status Report 2017): fosszilisek (szén, olaj, gáz) 78,4%, nukleáris 2,3%, megújulók 19,3%. Figyelemre méltó ebből a megújulók összetétele: bizony, csaknem a fele hagyományos biomasszából (hulladékok, energia-növények) származik, közel ötöde vízenergiából, míg a szél- és napenergia részesedése egyelőre alig 5,5% (a maradék „egyebek”, például geotermikus).

Természetesen, ha a megújulókból származó energiatermelést tovább forszírozzák – és fogják is vállalatok és kormányok egyaránt, mivel nemcsak a környezet védelmének szempontjából fontos megoldás, hanem jelentős beruházási haszonnal is jár –, és ha az előnyös új technológiák és az igény a klímavédelemre további erős buzdítást kapnak, akkor ezek az arányok nyilván változni fognak. Mindazonáltal aligha fogják radikálisan legyőzni a nukleáris energiatermelést, többek között azért sem, mert míg egy újonnan építendő reaktor tervezéskor vállalt üzemideje hatvan év, amit technológiai eszközökkel még további húsz évvel meg lehet hosszabbítani, addig a hatalmas területen felállított szélrotorok életkora körülbelül 15-20 év, a napsugárzást hasznosító kollektoroké körülbelül 12-15 év, az ugyancsak hatalmas területet igénylő, milliónyi napelemből álló naperőműveké 20-25 év. Elemzők azt is kimutatják, hogy a megújulók beruházásának megtérülési aránya nem túl kedvező, és bár a technológiák jelentős javulásokat hoznak, egyelőre inkább stagnál, mint növekszik.

Nagyon érdekes a szakemberek véleménye.

Enyhén szólva is, egyáltalán nem egységes. A mélységesen lelkes tanulmányoktól az erősen szkeptikusig jelennek meg cikkek, nem is akárhol: magas színvonalú, nemzetközileg jegyzett szaklapokban. Olykor ellentétes vélemények ugyanabban a folyóiratban. Voltaképpen nem meglepő. A több évtizedre szóló, olykor igencsak magabiztos hangvételű előrejelzések vagy beválnak, vagy nem. Most ugye 32 év választ el minket a századunk közepétől és e tanulmányok nagy része épp eddig a vonalig ad előrejelzéseket.

Érdekes lehet egy másik folyamattal összevetni ezeket az előrejelzéseket. Vajon 32 évvel ezelőtt, 1985-ben ki tudta volna biztosan megjósolni a mobiltelefónia mostani elterjedését? Hozzávéve, hogy jelenleg az okostelefonoknak már az ötödik generációjánál tartunk. Ki tudta akkor magabiztosan, hogy egyáltalán lesznek szinte mindenki kezében hordozható, egy akkori nagyszámítógép szolgáltatásait magukban foglaló telefonok? Tegyük hozzá, hogy a század közepére akár a fúziós energiatermelés is beindulhat – mármint ipari méretekben –, és akár el is söpörheti az akkorra elavultnak számító szélrotorokat.

Nos, 32 év múlva, századunk közepén megnézem, megnézzük, mi vált be ezekből a mostani megállapításokból, ígéretekből. Érdekes megállapításokat tehetünk majd akkor.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére