Menu

A bölények ritkán fáznak

atomenergia zubr_szuperszámítógép
Éppenséggel nem számít világmegrázó szenzációnak az atomenergia világában az a bejelentés, hogy az Uráltól keletre fekvő Sznyezsinszkben, az Össz-orosz Műszaki Fizikai Tudományos Kutatóintézetben (orosz rövidítése VNIITF) 30 teraflops műveleti sebességet is elérő szuperszámítógépeket fejlesztettek ki.

 

Megrendelésre már szállítanak is ilyen berendezéseket. (Roppant nagyságú mértékek említődnek itt: a “tera” ezerszer, a “peta” pedig milliószor milliárdot jelent. A “flops” a másodpercenkénti lebegőpontos számolási művelet jelentése.) Kétségtelen, hogy már a “tera” is hatalmas, de ennek is ezerszerese a “peta”. Márpedig a jelenlegi világbajnok Titan szupergép 17,59 petaflops-szal büszkélkedhet, és nem sokkal marad el tőle 16,33-tal a második helyezett Sequovia. Mint már kitalálhatták, ezek szülőföldje az Egyesült Államok.

A Zubr (Bölény) nevet viselő orosz szuper tehát meglehetősen kistermetű az óriások között. Ám így is igen nagy utat tettek meg a hetvenes-nyolcvanas években fejlesztett-gyártott úgynevezett ESZR (Egységes Számítógép Rendszer) gépeihez képest.

Maga a 30 teraflops is jelentős előrelépés, mert 10-zel kezdték Sznyezsinszkben. Az is lényeges, hogy már képesek a sorozatgyártásra, és elsősorban közepes vagy “kis-nagy, de nem óriás” vállalatok, intézetek tudják hasznosítani. Jelenleg is dolgoznak már Bölények például gázlelőhelyek kutatásánál a nem túl kies, jócskán északi tyumenszki körzetben, mások pedig ugyancsak Szibériában, kohászati kombinátban. Az atomenergia iránt érdeklődőknek az lehet érdekes, hogy az orosz nukleáris technika irányítójának, a Roszatomnak moszkvai intézetei is kaptak két egységet.

Mindenesetre a Bölénynek nem is annyira a műveleti sebessége lehet a legvonzóbb tulajdonsága, hanem a szerénysége, ugyanis nem igényel kényes infrastruktúrát – hűtő-, szellőző-rendszereket. Az egész berakható egy 1,5 méter magas ládába, abban benne rejlik minden, amire ennek a szuperszámítógépnek szüksége van.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szuperszámítógép sorozatban

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére