Menu

A bontás sem olcsó mulatság

A bontás sem olcsó mulatságEgy milliárd euró igazán szép kis összeg. Körülbelül ennyibe kerül mai árakon egy atomreaktor leállítása.

 

Hát még ha ezt tizenkettővel kell megszorozni! Mert ugye, a németek (a „németek”? – mondjuk inkább, a német kormányzó politikusok) a fukusimai tragédia után pánikszerű hirtelenséggel elhatározták, hogy országukat mentesíteni kell a nukleáris energiatermeléstől. Elvégre Németország Északi-tengerén igazán sűrű egymásutánban sújtanak le hatalmas cunamik …

Döntöttek tehát, hogy 2022-re a már leállított reaktoraik után a még működő nyolcat, vagyis valamennyi nukleáris erőművüket leállítják. Kétségtelen, hogy hatalmas pénzekkel jár a leállítás, ezeket még a jól futó német gazdaság is megérzi. Először is, pótolni kell a kieső kapacitásokat, és az új áramtermelők (főleg nagyteljesítményű szélrotorok) építésének igencsak tetemesek a költségei. És még ezzel nincs vége a sornak, hiszen a megújulókkal működő új erőforrásokhoz mintegy 3800 kilométer hosszban kell új nagyfeszültségű vezetékhálózatot létrehozni, kilométerenként körülbelül 1 millió euróért. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alapokig modernizálni kell a megújulókhoz illeszkedő hálózat-irányítást is. És akkor még ott van a leállított atomerőművek további sorsának megoldása. Mi legyen velük? Teljes lebontás? Akkor hová rakják hirtelenjében a nagy tömegű sugárzó anyagot, főleg a primer körök nagyaktivitású anyagait, a nagyméretű szerkezeteket? És ne feledkezzünk meg a rengeteg kis- és közepes aktivitású hulladékról sem. Ha viszont nem bontják le, hanem hagyják lebomlani egy darabig, akkor gondoskodni kell a védelemről. A néhány évtizedes „pihentetés” a végleges elbontásig számít valamit, de viszonylag keveset a nagyaktivitású, nagyságrendben akár százezer éves felezési idejű sugárzó anyagok esetében.

Hazánk, úgy tetszik, megfontoltabb stratégiát követ. Miközben fejlesztjük a megújulókra támaszkodó villamosenergia-termelést, négy működő reaktorunk mostani húszéves üzemidő-meghosszabbításával csökkentjük a gondjainkat. Amik azért nem szűnnek meg teljesen, mert sorra öregednek (vagy már el is öregedtek) a szénerőműveink, amelyeket vagy bezárni vagy teljesen felújítani kényszerülünk. Ezért egészséges elgondolás, hogy már most felkészülünk a reaktor-leállításaink utáni időszakra, új reaktor (vagy reaktorok) beszerzésére, üzembe-helyezésére. De a leállás és a bontás mindenképpen igen komoly előkészületeket igényel. Az erre vonatkozó első terveket 1993-ban kezdték kidolgozni, akkor még 30 éves életciklusra. A terv legújabb változatát idén dolgozzák ki és nyilván az évek során folyamatosan korszerűsítik.

Mindenesetre jó hír, hogy a következő években az eddigieknél nagyobb erőfeszítésekkel vizsgálják a nagyaktivitású hulladékok végleges elhelyezése szempontjából ígéretes baranyai agyagkőtömbben való elhelyezés lehetőségeit.

 

Fotó: AFP

 

Kapcsolódó cikkeink:

Drága atomblokkot bontani
Sokba kerül az atomerőművek leszerelése


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére