Menu

A britek bővülni akarnak

hinkley-point
Hiába, no, Nagy-Britannia még korábbi gyarmatbirodalma nélkül is nagy és fejlett ország. Mutatja az energia-éhségük is: bár 18 működő reaktoruk 10 gigawatt teljesítményt ad, ez csupán villamosenergia-igényük 16 százalékának kielégítésére elegendő. (Összehasonlítva: a mi paksi erőművünk ennek az ötödével, 2 gigawattjával hazánk ellátásában több mint 40%-kal vesz részt.)

 

A briteknek tehát ez az egyébként igen jelentős teljesítmény nem elég, ezért – mint energiaügyi miniszterük bejelentéséből megtudhatjuk, húsz év után új atomerőmű építésére szánták rá magukat. Az összesen 3260 megawatt teljesítményű két új reaktornak bőven lesz szerepe a szigetország ellátásában, mert közeleg az idő, amikor sorra le kell állítani az atomerőmű-építés első hőskorában létesített reaktoraikat – alig több mint egy évtized múlva, 2025-ig már a 40 százalékuk jut erre a sorsra. Márpedig egy új atomerőmű belépése – az elszánástól az üzembe-helyezésig – bizony általában kitölti az évtizednyi hosszat. Elég, ha arra gondolunk, hogy az összes engedély beszerzése általában legalább másfél-két évet vesz igénybe (optimista esetben). A mostani két újat tervező és építő francia EDF nagyvállalatnak annyiban könnyebb lesz a helyzete, hogy nem kell új terepet keresnie, mert Hinkley Pointban már működik két blokk, amelyeket 2023-ban fognak leállítani.

A bővítés azonban nem áll le ezzel a két reaktorral, mivel a britek összesen nyolc új reaktoros bővítést akarnak. A világban a nukleáris technikában élen járó orosz Roszatom óriásvállalat is lehetséges pályázó lehet ebben a versenyben. Kiderül abból a törekvésből is, hogy még az idén megkezdik az orosz reaktorok engedélyeztetését a briteknél.

Mindenképpen úgy tetszik, hogy két évvel a nagy japán katasztrófa után újra éled a felismerés a világban: villany kell, méghozzá “tiszta” módon, hosszú időre elegendő üzemanyagot használó energiatermeléssel, vagyis atomerőművekkel.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Új atomerőmű a briteknél

Módosulhat a britek atompolitikája


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére