Menu

A kicsi a szép?

A kicsi a szép?
Úgy tűnik, nemcsak az elektronikában dominál a miniatürizálás, hanem az igazi behemótok, az energiatermelő művek körében is.

 

Jelentősnek tűnő folyamat van kibontakozóban az energetikában: a hálózattól független vagy függetleníthető, kis helyi energiatermelő egységek előretörése. A vízerő-hasznosítás területén már mintegy negyedszázada bontakozott ki a small hydroplants, a törpevízművek elterjedése, amelyek néhány kilowatt-tól mintegy 5, esetleg 10 megawattig terjedő teljesítményt szolgáltatnak.

Összehasonlításként: a szélfarmok körében az egy rotortól kapható 5 MW jelenleg körülbelüli csúcsnak számít. A törpe erőművek nagyon alkalmasak lehetnek egy-egy, a gerinchálózattól távoli mezőgazdasági üzem vagy kisebb település ellátására a fejlett világban, avagy az elmaradott országokban egy-egy térség energiaellátására. Önálló törpe vízerőműveket egyébként magyar cég is szállít: a Ganz EEG Kft.

Újabban egyre több intézet és cég foglalkozik törpe és kis atomerőművek fejlesztésével. A nemzetközi villamosmérnök szervezet, az IEEE folyóirata, a Spectrum számolt be például a minap ilyen törekvésekről. A kanadai Terrestrial Energy vállalat által kidolgozott alternatív reaktor folyékony sóban feloldott, alacsony dúsítású uránt használ és a jelenleg szokványos reaktorok méretének kevesebb mint harmada. A törpe erőmű többi egysége már szokványos, ennél is hőcserélőkön keresztül jut az energia a turbinára, onnan a generátorra. Talán nem véletlen, hogy éppen Kanadában fejlesztették ki, hiszen a hatalmas ország eléggé gyéren lakott, számos, a központoktól távol eső településsel és szigetekkel. A reaktor 32,5 MW villamos teljesítményt ad, mintegy hétéves működésre tervezik, és nagy előnye, hogy a fő egységei akár egy teherautóra is felrakhatók. Egyelőre még nem érdemes katalógusokban keresni, feltehetőleg az évtized végére, vagy a harmincas évek elejére kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Egyes cégek igazi törpékkel kísérleteznek, mint például az amerikai UPower Technologies, amely 2,5 és 1 MW közötti reaktorokat akar előállítani. Ezek akár egy hajózási konténerben is elférnek. Egy másik társaság, a StarCore 10 MW körüli egységeket tervez, amelyek nemcsak villamos energia, hanem hőellátásra is alkalmasak lehetnek.

Fontos trendnek látszik a lokális energiaszolgáltatásra készülő törpe és kis atomerőművek alkalmazása. Mindenesetre tömeges hadrendbe állításukig két nagyon lényeges problémát kell megnyugtatóan megoldani: az egyszerűséget, és a teljes megbízhatóságot – mindezek azt jelentik, hogy a szakmai központoktól esetleg jó távol, akár zord körülmények között, lehetőség szerint kezelőmentesen is tartósan biztonságosan működjék a teljes egység.

 

Illusztráció: IEEE.org


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére