Menu

A szabály az szabály!

Atomenergia - Szabály az szabály!Hogyan közlekedhetnénk biztonsággal az utakon szabályok nélkül? Persze, előfordul, sajnos nem is ritkán, hogy például beláthatatlan kanyarban előz valaki.

 

Gyakran halálos vége is lesz a merészségének. Vagy „csupán” nem tartja be a jobbkéz-szabályt, nem áll meg a stoptáblánál: még jó, ha csak a gépkocsik törnek össze. De levegőben is előfordult már, hogy összeütközött a repülőtér közelében két nagy utasszállító gép, mert a légiirányító nem tartotta be a szabályokat. Emberek tucatjai fizettek életükkel a fegyelmezetlenségért.

Az atomerőművek esetében fokozott követelmény a legszigorúbb fegyelem. Elég, ha csak Csernobilra emlékezünk, amely a legszembeszökőbb példája a szabályok, előírások áthágása miatt bekövetkezett tragédiának. Azóta sokat tanult ebből az esetből a nukleáris szakemberek világa, így lett napjainkban az atomerőművek biztonsága sokszorosa a több mint negyedszázada történt robbanást megelőző állapothoz képest. Ennek a megerősödött biztonságnak fontos komponensei az újragondolt és erősen megszigorított szabályrendszerek.

Ezért riasztó a hír, hogy Dél-Koreában le kellett állítani három reaktort, mivel kiderült, hogy egyes berendezések ellenőrző kábelének hamis a tanúsítványa. Ki is cserélték az érintett vezetékeket, csakhogy az ilyen trükközések messze ható nyomokat hagynak maguk után. Ráadásul az ország villamosenergia-ellátásának egyharmadát adó 23 reaktorból hét – különböző okok miatt, köztük karbantartás miatt is – ugyancsak áll. Súlyos gondok ezek, nemcsak az ország ellátás-biztonságának megrendülése miatt, hanem annak fényében is, hogy a koreaiak tíz éven belül további tizenegy reaktor üzembeállítását tervezik. Ismert, hogy erőteljes igyekezettel próbálnak külső piacokra is betörni. Egyebek között Magyarországon is ajánlkoztak már, és kísérletezéseiket csak a mostani, januári magyar-orosz egyezmény húzta keresztül. Feltehetőleg a hamis tanúsítványok ügye nem erősítette volna a jó hírnevüket egy pályázatban.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére