Menu

Vajon ki fizeti? – Aktivista megmozdulások Franciaországban

Greenpeace-aktivistaMagyarországon nem vert túl nagy hullámokat a hír, hogy a Greenpeace (GP) aktivistái a minap behatoltak a dél-franciaországi Tricastinben található atomerőműbe.

 

Néha úgy tűnik, sokkalta inkább illene hozzájuk a Greenwar név, minthogy állandóan háborúskodásokkal, békétlenkedésekkel hívják fel magukra a figyelmet. A vörös ruhába öltözött hajnali támadók nem kevesebbet követeltek, minthogy tüstént zárják be a létesítményt. Bár, a vezérlőteremig nem jutottak el, mégis nagy kérdés, egyáltalán hogyan tudtak behatolni? Könnyen lehet, hogy ha az erőmű nukleáris biztonsága jól működik is, az őrség aligha érdemel dicséretet.

No, de a kihívott rendőrök intézkedtek és 21 aktivistát őrizetbe is vettek. Nagyon is elgondolkodtató azonban a letartóztattak nemzetiségi összetétele. Rendben van, voltak ott franciák, végtére is ez az erőmű az ő országukban található, bár mondjuk, azért az út Párizsból le a déli régióig nem csekélység. De, hogy kerültek oda olasz, spanyol, sőt román aktivisták? Vajon miből volt pénzük útiköltségre, ott-tartózkodásra? Mind szabadságot kértek erre az időre a munkahelyüktől? Persze, arra sincs elfogadható válasz, hogy honnan van pénze a GP-nek hajókra, hogy üldözzék a bálnavadászokat? Happeningekre Budapesten?

Hanem az is érdekes kérdés, milyen alapon nyilatkoznak egyes politikusok? Például a fogyatkozó népszerűségű francia elnök, aki bátran megígérte, hogy 2025-re a jelenlegi 75%-ról 50%-ra csökkenti országában a nukleáris erőművek által termelt energia arányát. Hogyan? Csak nem szénerőművekkel? Csupán megújulókkal aligha lehet megoldani ennyi idő alatt. Mert vegyük figyelembe azt a friss hírt is, hogy az atomenergiát jelenleg teljesen elvető Németországban felerősödött a szénerőművek szerepe, és ennek következtében 2012-ben a korábbi évekhez képest mintegy 2%-kal megnőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása. Egyébként ahhoz, hogy a francia elnök ígérete teljesüljön is a jelzett időre, vagyis alig több, mint évtized múltára, addigra már mintegy harminc atomreaktort kellene leállítani.

No, de a GP vörös ruhás aktivistáitól aligha lehet ésszerűen átgondolt, számításokon, modelleken, szimulációkon alapuló, sokoldalúan elemzett és értékelt jövőképet elvárni. Mindenesetre akciózni, molinókat kifeszíteni, magukat kerítéshez, sínhez láncolni sokkal, de sokkal egyszerűbb.

 

Fotó: energie-climat.greenpeace.fr


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére