Menu

Atom Iván színre lép

Atom_Ivan
Ez azért nem semmi! Egy pro-atomos film, amelyet - minő meglepetés - az orosz óriásvállalat támogatott anyagilag. Persze, nincs ebben semmi különleges újdonság, hiszen annak idején Kína-szindrómát meg az olajipar szponzorálta.

 

A fiatalok már aligha ismerik ezt az amerikai filmet, pedig a maga idejében (1979-ben készült) eléggé szenzációsnak számított. Csakhogy hiába volt főhőse a csodálatos Jack Lemmon, maga a sztori rém bugyutának bizonyult. Egy atomerőműben baleset következtében megfolyik az üzemanyag és átfúrva-átégetve magát, akár a föld túloldalán, vagyis Kínában köthet ki – innen a cím is. No persze, üldözések szép számban, a gyengéd lelkű hős feneketlenül gonosz ellenfelek elől menekül és természetesen mindig vele küzd egy szép színésznő (bár Jane Fonda nem is annyira szép, de remek sminkmestere lehetett), aki lelkesen és bátran támogatja a nagyszerű hőst szörnyű megpróbáltatásaiban a sátáni „  atomosok” ellen. Ostoba módon nálunk betiltották, ami azért furcsa, mert mégis csak szinkronizálták. Magam is valamilyen zártkörű klubban láttam.

Hanem itt van most Atom Iván, csakhogy úgy látszik, nem hősi kalandok sorának hőseként, mert romantikus filmként hirdetik. A kis kétperces ízelítő filmecske alapján feltehetőleg a szovjet hősiesség és az amerikai gonoszokat legyőző kalandok egyvelege lehet. Ah! És mily finom lelkületűek ezek az atom-ivánok, minthogy romantikus szerelem is kibontakozik a filmben … Különös, hogy a film gyönyörűséges hősnője (Julie Gregory), a neve után ítélve nem orosz. Hát ebben a nagy országban nem találtak egyetlen orosz szépséget sem?

Mindenesetre a film a napokban első-díjas lett a Nemzetközi Urán Fesztiválon. No lám, ilyen is van, méghozzá ez már sorban a harmadik. Nyilván rászolgált a díjra, mert a híradásokból megtudjuk, hogy a kritikusok véleménye szerint ez egy gyönyörű, okos és romantikus komédia, melynek szürrealista stílusa Federico Fellini filmjeire emlékeztet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Atomic Ivan – romantikus film az atomenergiáról

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére