Menu

Az első fecskét rajok követik

klímavédelem atomenergiával
A harmincas évek közepén József Attila még kétmilliárd emberről szólt gyönyörű költeményében. Alig nyolc évtizeddel később immár több mint hétmilliárdnyian élünk ezen a kis bolygón.

 

A növekedés üteme – tehát nem maga a létszám emelkedése, csupán a bővülésnek a növekedése – mostanra ugyan némileg csökkent az utóbbi években, mégis, feltehető, hogy e század végére már akár tízmilliárd ember él a Földön. Akik nem csak élni akarnak, hanem, legalább némileg megközelítve a gazdag országok lehetőségeit, jobban is élni. Ezért nem meglepő, hogy éppen a felzárkózó és legnépesebb térségekben, mint Kína, India, Dél-Amerika egyes országai, köztük a hatalmas Brazília, az energia-igények meredeken emelkednek. Egyre több villamos háztartási készüléket, egyre több autót akarnak – elvégre nekik is joguk van nagyobb kényelemre. Jogosak tehát az előrejelzések, hogy a századunk közepére várhatóan megduplázódik az energia-felhasználás a világban.

Eközben a jómódúaknál némileg csökken ez az ütem is, elsősorban a megtakarítások és az új technológiák révén. Ám, az egyébként igen hasznos és fontos energiatakarékosság nem pótolhatja az új építéseket, új beruházásokat. Mindeközben pedig erősödnek az aggodalmak a Föld légkörének elszennyeződése, az üvegházhatású gázok és egyéb káros kibocsátások növekvő mértéke, ezek következtében a globális hőmérséklet növekedése miatt.

Drámai erejű tehát a négy nagy tekintélyű, környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó amerikai tudós napokban közreadott nyílt levele. Hangjuk átütő erejét növeli, hogy ők nem holmi túlbuzgó zöld radikálisok, tudományos alapokat nélkülöző lelkes tüntetők, hanem a klímavédelem kiemelkedő szakértői. Szerintük nemhogy vissza kellene szorítani, ellenkezőleg, bővíteni kell az atomenergia alkalmazását, éppen az említett klímaproblémák következtében. Fontos persze a megújuló források növekvő alkalmazása az energetikában, ám ezekkel kapcsolatban is felmerülnek komoly gondok (például hatalmas területigény, a berendezések gyártásában és lebontásában jelentkező környezetterhelő technológiák, stb.), és az is fontos szempont, hogy nem biztos, elegendő lesz-e a termelésük a világ növekvő energiaéhségének kielégítésére.

Egy fecske nem csinál nyarat, mondja a népi bölcsesség. Négy tudós hangja legfeljebb egy fecskényi erővel bír. Ám, az egy kis fecske után rövidesen megjelennek a teljes rajok – és máris itt a nyár. A négy tudós megszólalását követő érdeklődés szerte a világon mutatja: egész rajok közelítenek.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére