Menu

Az építés folytatódik?

Hmelnickij - építés
"A két országnak élénkítenie kell az együttműködést az ukrán atomerőmű továbbépítésében." Akár jámbor óhaj is lehetne, ha nem két államelnök tárgyalásának eredményéről szólna.

 

Ugyanis a napokban találkozott Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök, és itt hangzott el a fontos bejelentés. Fontos, mivel a hazánknál több mint hatszoros területű és közel ötszörös népességű szomszédos országban a villamos energiának mintegy 45%-át atomerőművek szolgáltatják (kerekített számokkal: 48% hőerőműből, 7%-a vízenergiából származik). A hmelnickiji atomerőműben jelenleg két, még szovjet időkből származó blokk működik, kettőnek az építését pedig elkezdték, de a Szovjetunió felbomlása után az ukrán parlament határozata nyomán leállították. 2008-ban aztán újra felmelegítették a befejezésük ügyét. A kiírt nemzetközi pályázatot az orosz Roszatom nyerte el, amely kormányközi megállapodás nyomán vállalta a 4,5 milliárd dollár körüli beruházás költségeinek meghitelezését is. Az ár viszonylag alacsonynak tűnik. No igen, de beleszámít, hogy a két épülő reaktor közül az egyiknek már 75%, a másiknak pedig 28% a készültségi állapota.

Ám a részletekről egyelőre nem született kölcsönös megegyezés. Mindenesetre túl soká nem halogathatják, hiszen Ukrajna még manapság is jelentős nehéziparral rendelkezik, tehát jelentős a villamosenergia-igénye és lakossága is egyre többet fogyaszt. Nem kis kérdés azonban, ellenáll-e Csernobil országában a lakosság az atomerőmű bővítésének? Valószínűleg szórványosan előfordulhat. De sokat számít, hogy az éppen napjainkban 37 éve (1986. április 26-án) történt katasztrófa óta csaknem másfél nemzedéknyi idő telt el, tehát feltehetőleg a félelmek is lecsengtek. Ennél is legfontosabb tényező azonban, hogy éppen a tragédia nyomán az atomerőművek biztonsága – új technológiai megoldásokkal és nagyon komoly szabályozások nyomán – hatalmas módon megerősödött. És ugye, az is biztató, hogy a hmelnickiji térségben, a szárazföld közepén aligha támadhat cunami, mint Fukusimában?

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ukrajna tovább építkezne
EBRD-segítség Ukrajnának
Ukrán tiltakozó a Westinghouse ellen


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére