Menu

Azért nem semmi?

Akkuyui atomerőmű 3D

Azért nem semmi, hogy négy atomerőmű, négy reaktor épül Törökországban, a Földközi tenger melletti Akkuyuban, és ebből az elsőhöz meg is történtek a kezdeti "kapavágások".

 

Ez történetesen azt jelenti, hogy egy ankarai cég kőfejtőt nyit, és az ebből nyert anyagot felhasználják majd az építkezésen. Figyelemre méltó, hogy a hasonló méretű, óriási üzletek eljárásaihoz képest viszonylag gyorsan zajlott le a szerződéskötés menete. 2010 májusában látogatott Törökországba az akkori orosz államelnök, Dmitrij Medvegyev, ekkor írtak alá együttműködési megállapodást az atomerőmű építéséről és üzemeltetéséről. Ezt a török parlament már júliusban el is fogadta. Nem csekélység, hiszen négy darab, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorról van szó! Összehasonlításul: a mi négy paksi reaktorunk egyenként 500 megawattos, és ez is 440 megawattról feljavított érték. A török beruházás költségeit nagyobb részben az oroszok állják – ez, a tervek szerint, mintegy 20 milliárd dollárt tesz majd ki. Szó, ami szó, szép kis summa, de nyilván nem egy nap alatt kell kifizetni, hiszen a négy közül az első reaktor 2019-ben indul, a negyedik pedig 2022-ben. Maga az atomerőmű az orosz óriáscég, a Roszatom vezette társaság tulajdonában marad, ők is fogják üzemeltetni. A szerződés jelentős eleme, hogy a törökök vállalják, 15 évig az első két reaktor által termelt energiának a 70, a második kettőnek pedig a 30 százalékát átveszik.

Hatalmas pénz, hatalmas vállalkozás. De indokoltnak látszik, hiszen az erőteljesen bővülő, erősödő török gazdaságnak létszükséglete a független villamosenergia-ellátás megteremtése. És miközben az Európai Unió sok éve halogatja Törökország csatlakozását, mintha az izmosodó gazdaságú országnak már nem is lenne ez olyan sürgős.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére