Menu

Bakugrások

Bakugrások - Atomenergia info - Aktuális blogbejegyzések
Kedves játék a bakugrás, főleg gyerekek körében terjedt el. Az egyik srác (lehet persze lány is) lehajolva áll, a másik pedig nekifutásból, rátámaszkodva, átugrik rajta. Vidám dolog.

 

Sajnos, azok az – átvitt értelmű – bakugrások, amiket a politika tud produkálni, sokkal kevésbé mulatságosak.

A bolgárok 2005-ben tendert hirdettek új blokkokból álló atomerőmű építésére Belenében. A Roszatomhoz tartozó orosz Atomsztrojekszport vállalat nyerte meg a kiírást, két, egyenként 1000 MW villamos teljesítményű blokkra. El is kezdték a munkákat. És most jön a politika! 2009-ben a konzervatívok nyertek Bulgáriában. Az új kormány pedig először befagyasztotta az építkezést, majd 2012-ben teljesen le is állította.

Régi igazság, hogy minden nagyberuházás drága, legyen az vegyipari nagyvállalat, toronyház vagy erőmű.

Ám a legdrágább az, amit abbahagynak, mert abban rengeteg pénz működésképtelenül, befagyva hever, és semmilyen hozam nem keletkezik belőle a belefektetett pénz visszapótlására.  De nem elég, hogy leállt az építkezés, ráadásul az orosz építővállalat perelt a befagyott pénzének visszatérítéséért. És kapott is 600 millió eurós (több mint 180 milliárd forint) kártérítést, ami nem kevés pénz, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a bolgár adófizetőknek ezt a semmiért kellett kinyögniük. De kifizették, hiszen komoly nemzetközi bíróság kötelezte erre az országot.

Most jön az újabb bakugrás. A hozzáértő szakemberek, köztük a Bolgár Tudományos Akadémia is, számoltak, elemeztek, előrejelzéseket készítettek. Nagy tudomány nem is kellett ahhoz, hogy figyelembe vegyék, egy-két évtized múlva le kell állítani a most üzemelő blokkokat a kozloduji erőműben, mert életük végére érnek. És valamivel bizony pótolni kellene. Tehát? Tehát most bejelenti az illetékes kormánytag, az energetikai miniszter, hogy folytatnák a belenei erőmű építését. Aminek, nem mellesleg, a nemzetközi bíróság ítélete után kezdték eladogatni a beépített berendezéseit. És most, természetesen, újra az oroszokat kérték fel a folytatásra. Voltaképpen logikusan, mert egyrészt ők tervezték a leállított erőművet, másrészt az eddig beépített eszközök, szerkezetek is az ő munkájukon alapulnak.

Ha szarkasztikus akarnék lenni, azt mondanám, ezért jó az alkotmányos monarchia. Mert ugye, a király(nő) élte végéig folytonos államfő, sőt a dinasztia is folytonos. Ezért nem válnak meg királyuktól a belgák, hollandok, svédek, angolok. Sokba kerül ugyan, de nem kell négy- vagy ötéves cirkusz a választásokkor. Ám meggyőződéses demokrataként mégis azt mondom, magasabb rendű a néphatalom, a köznek a társasága. Csakhogy ez azzal is jár, hogy pártok és velük politikusok jönnek-mennek, akiknek látóhatára csak néhány évre terjed, és akik voltaképpen felelősség nélkül hozhatják az egész népet érintő döntéseiket. Erre – sajnos – kiváló példa a belenei zavaros és lehangoló ügy.

Példa az idősíkok keveredésére, mert egy erőmű építése évtizedekre szól, és nem csak az atomerőműé, míg a politikus megbízatása négyéves, kis szerencsével ennek a duplája.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére