Menu

Bővülés

Orbán Viktor - energetikai bővítésJó hír, az országunk energetikai jövőjét jelentős arányban atomenergia-termeléssel elképzelő szakemberek és az „egyszerű” fogyasztó polgár számára is, hogy maga a miniszterelnök jelentett be igen ambiciózus terveket.

 

Orbán Viktor egy minapi indiai gazdasági fórumon közölte: kormánya kiáll a bővítés mellett. Ismert, hogy mintegy negyedszázad múlva a mostani üzemidő-hosszabbítás lejár és le kell állítani az utolsó 500 megawattos reaktorunkat is. Addigra pedig már működnie kell legalább egy új reaktornak, és rövidesen követnie kell egy másodiknak is. Ezek, a mai ajánlatok tükrében 1000 és 1400 megawatt közötti egységteljesítményűek lehetnek. Ne feledjük azonban, mindezt lényegében a mostani fogyasztásnak megfelelő szintre számítva lehet tervezni, tehát az országunk energetikai stratégiájának nagyon alapos modellezéssel és számításokkal kell alátámasztania, milyen fogyasztási trendek alapján vizionálja a mindenkori villamosenergia-ellátást.

Az is rendkívül fontos szempont, hogy egy új atomerőmű építésének és működésbe lépésének tartama bizony egyáltalán nem rövid idő. Kezdjük a pályázat meghirdetésével. Ha már megvolt a döntés a bővítésről, akkor a tender kidolgozása legalább egy, de inkább másfél, sőt akár két év is lehet. Mi most körülbelül a másfél évnél tartunk, amennyiben, többszöri halasztás után, ez év végéig meghirdetik a tendert – legalább is, ezt állítja Németh Lászlóné, illetékes miniszter. Ezek után következik a jelentkezők feladata: minimum fél év, de lehet jóval több is, amikorra be kell adják a pályázatukat. Újabb több hónap a beérkezett munkák elemzése és értékelése, majd jöhet az eredményhirdetés. Következik a tervezés, amely minden esetben egyedi, még ha maga a reaktor szabványos is. Ez is eltarthat akár egy-másfél évig. Most jön egy igen keserves, nehezen kiszámítható szakasz: a különféle, többnyire párhuzamosan nem intézhető, hanem egymással sorbakapcsolt engedélyek beszerzése. Már eltelt jó pár év a politikai döntéstől, innen-onnan akár öt is, és akkor még nem szóltam az ellenérdekeltek gáncsairól, politikai buktatókról, akár népszavazásról is. No, kezdődhet végre maga az építkezés, ami megint csak nem kevés év – jó esetben kettő-három, rosszban akár öt, sőt nyolc is lehet. Aztán be kell a rendszert üzemelni, legalább fél, inkább egy év. Hát tessék összeadni: lényegében évtizednyi, de a tapasztalatok szerint többnyire jóval hosszabb idő is lehet.

Ezért még alaposan elemezni kell miniszterelnökünk kijelentését, aki szerint: „a kabinet azért is áll ki a nukleáris energiafelhasználás mellett, mert arra szükség van az energiaár csökkentéséhez. Márpedig – hangoztatta – az atomenergia-kapacitás bővítésének köszönhetően négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban”.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére