Menu

Cél a polgári alkalmazás

atomjégtörő polgári célokra
A nehézfém (ólom vagy ólom-bizmut) hűtésű, gyors-neutronos reaktorok jócskán túl vannak a kamaszkorukon, hiszen a hetvenes évek óta használják őket.

 

Nem éppen polgári célokra, hanem tengeralattjárók hajtására. Előnyük, hogy viszonylag könnyűek, kisméretűek, amellett ritkán kell üzemanyagot cserélni. Legfontosabb azonban az a tulajdonságuk, hogy nem kell a hűtéshez szivattyú, tehát halk a működésük, nem keltenek rezgéseket, ami egy felderítő tengeri jármű esetében nyilvánvalóan nagyon nagy haszon.

Jelentős fordulatot jelentett az utóbbi években, hogy a nukleáris technika terén jelenleg világelső oroszok polgári célokra is alkalmazni akarják ezeket a negyedik generációs reaktorokat. A nevezetes Roszatom cég egyik részlege, az AKME Engineering vegyesvállalat 2009 végén jelentette be az SzVBR-100 (az ólom-bizmut gyorsreaktor orosz elnevezéséből kialakított betűszó) polgári célú reaktor fejlesztésének projektjét. Kétségtelenül rendkívül ambiciózus munka, amit a mintegy 600 millió dollárnyi ráfordítás is bizonyít. A több cég összefogásával fejlesztendő és épülő első, kísérleti blokkot a tervek szerint nem is túl távoli jövőben, 2017-ben helyezik majd üzembe, a Volga közelében elhelyezkedő Dimitrovgrádban. Érdemes odafigyelnünk rá, mert a projekt nyitott, a kidolgozást vezetők várják közreműködésre, bedolgozásra más országok fejlett gépipari cégeit is (cseh vállalatok már dolgoznak benne). A mi iparunk számára is hívó jel lehet ez a projekt. Csakhogy mindenképpen figyeljünk a “fejlett” kulcsszóra, mert e nélkül nincs belépés! Mindenesetre rendkívül nagy lehetőség a részvétel az atomenergia következő generációs létesítményeiben – berendezések, részegységek, eljárások, eszközök kifejlesztésével és beszállításával.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére